Dvojica građana u dobi od 56 i 38, u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, prijavili su dva kaznena djela računalne prijevare.

Naime, 56-godišnjak je u vremenu od 12. do 14. listopada, putem društvene mreže pronašao oglas na kojemu se iznimno povoljno na prodaju nudio ručni električni alat. Kontaktirao je nepoznatu osobu, dogovorivši kupnju za iznos od nekoliko stotina eura i način primopredaje. Nepoznata osoba je 56-godišnjaku obećala nakon uplate poslati alat putem pošte. Potom je oštećeni neznancu ustupio svoje osobne podatke, podatke o kreditnoj kartici (PIN brojeve), te druge bankovne povjerljive podatke.

U vremenu od 5. do 19. listopada, 38-godišnjak je također putem društvene mreže pronašao isti oglas i naručio ručni električni alat, kontaktiravši nepoznatu osobu. Također je kao i 56-godišnjak, dogovorio kupnju alata za nekoliko stotina eura, uz obećanje da će isti dobiti nakon uplate putem pošte. Potom je neznancu ustupio svoje osobne podatke, podatke bankovnih kartica, te druge povjerljive podatke, kao i osobne podatke i podatke bankovnih kartica svog 32-godišnjeg rođaka.

Dana 14., 19. i 20. listopada, sa bankovnih računa trojice oštećenih (56-godišnjaka, 38-godišnjaka i 32-godišnjaka), potrošen je iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna, odnosno uplaćen na sportske kladionice u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Policijski službenici dostavljaju izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, te nastavljaju daljnji rad na otkrivanju i pronalasku počinitelja kaznenih djela.

Policija upozorava građane na oprez, kako ne bi postali žrtvom sličnih prijevara ili drugih kaznenih djela, te kupnju obavljaju na siguran način. Važno je, ne davati svoje osobne podatke nepoznatim osobama, a niti druge osobne povjerljive podatke o bankovnim karticama ili svojim bankovnim transakcijama. Ukoliko građani sumnjaju na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, bitno je događaj odmah prijaviti policiji na broj telefona 192.

Komentari
Prethodni članakIz Centra za socijalnu skrb pozivaju korisnike da privremeno odgode dolazak, izuzev žurnih i neodgodivih razloga
Sljedeći članakHEP – Obavijest o problemima u distribuciji pitke vode (Gunjavci, Drežnik)