Svjedoci smo naglog porasta temperatura na cijelom području Republike Hrvatske što je uzrokovalo naglo otapanje snijega, a time i podizanje vodostaja pojedinih rijeka i pritoka.

Vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda porastao je u zadnjih 24 sata za 200 cm te je proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.

Tim povodom načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković sazvao je sjednicu Stožera CZ kako bi žurne službe u njegovom sastavu bile pripremne, ali i sa svrhom da građani naše županije dobiju adekvatne i pravovremene informacije o stanju na terenu.

Iako je zabilježeno naglo povećanje vodostaja rijeke Save na nekim područjima Brodsko-posavske županije, stanje nije alarmantno, a sve službe su u pripravnosti.

Kako su pojasnili predstavnici VGI Šumetlica –Crnac i Brodska posavina, rastom vodostaja širi se riječno korito između nasipa,što usporava porast rijeke Save. Na zapadnom području Brodsko-posavske županije na snazi su pripremne mjere obrane od poplava koje uključuju obilazak terena savskog nasipa i zaobalnih voda, a kojim je utvrđeno da trenutno ne postoje potencijalno opasne situacije.

U pogonu su 4 crpne stanice koje mogu podnijeti trenutni kapacitet dotoka vode. Prosjek rasta vodostaja rijeke Save na zapadnom području je 180 cm po danu i uskoro će biti na snazi redovne mjere obrane od poplava. Zabilježena je tek jedna intervencija žurnih službi na području naselja Pivare. Po izvješću predstavnika VGI-a na zapadnom dijelu županije stanje je redovno i nema opasnosti za naselja na tom području. Sukladno sa razvojem situacije koju Brodsko-posavska županija redovno prati, putem Stožera Svjedoci smo naglog porasta temperatura na cijelom području Republike Hrvatske što je uzrokovalo naglo otapanje snijega, a time i podizanje vodostaja pojedinih rijeka i pritoka.

 

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakU Okučanima i Sibinju policija morala intervenirati zbog remećenja javnog reda i mira
Sljedeći članakVozači oprez: Policija će pojačano nadzirati promet tijekom vikenda, kazne su drastične