U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada namijenjeno je 311 milijuna eura. Od toga je 211 milijuna eura namijenjeno za javne zgrade, a 100 milijuna eura za stambene ili zgrade ili obiteljske kuće.

Slavonski Brod, 27 travnja 2020 Korona kriza stavila je u prvi plan sačuvanje zdravlja te pomoć gospodarstvu. Mnogi su priskočili mjerama štednje, a neki su župani pak uvjereni da osim štednje, više može pomoći nastavak investicija. Oni financirani iz EU fondova ne bi trebali biti upitni, pa će se tako nastaviti i projekti energetskih obnova. U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada namijenjeno je 311 milijuna eura. Od toga je 211 milijuna eura namijenjeno za javne zgrade, a 100 milijuna eura za stambene ili zgrade ili obiteljske kuće.

Za proljeće je bio najavljen natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, za čiju je obnovu Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja osiguralo dodatna sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu. Taj natječaj je trenutačno odgođen, ali se energetska obnova javnih zgrada odvija po planu.

Gleda li se broj provedenih projekata energetske obnove javnih zgrada po županijama, s njih ukupno 98, predvodi Osječko-baranjska županija, a slijede Bjelovarsko-bilogorska sa 72 projekta, Brodsko-posavska sa 66, Požeško-slavonska sa 53 projekta te Varaždinska i Primorsko goranska županija sa 52 projekta. Pokazuju to podaci Ministarstva graditeljstva objavljeni krajem prošle godine u njihovoj izdanoj brošuri.

U ožujku je u Brodsko-posavskoj županiji završena energetska obnova osnovnih škola Mate Lovraka u Novoj Gradiški vrijedna 3,4 milijuna kuna i Ante Starčevića u Rešetarima vrijedna 3,4 milijuna kuna. Zatim i energetske obnove osnovnih škola u Bebrini, Okučanima, Starom Petrovu Selu, Sibinju, Velikoj Kopanici i Oprisavcima, a ugovoreni su radovi na obnovi Elektrotehničke i ekonomske škole u Novoj Gradiški, Tehničke škole u Slavonskom Brodu…

Nedavno je odobreno 15 milijuna kuna  za četiri projekta Brodsko-posavske županije, a riječ je o energetskim obnovama zgrada Opće bolnice Nova Gradiška (7,5 milijuna kuna), poliklinike (5,1 milijun kuna) i kirurgije (396 tisuća kuna) Opće bolnice u Slavonskom Brodu te spomenute Tehničke škole (2 milijuna kuna).

Komentari
Prethodni članakDonosimo obavijest Odlagališta d.o.o. o odvozu komunalnog otpada
Sljedeći članakOsigurano 100 tableta i 500 SIM kartica za djecu iz ranjivih skupina; uključena i naša županija