Brodsko-posavska županija među vodećim je županijama po ugovorenim sredstvima za energetske obnove, po rastu poticaja za poljoprivrednike, a pri vrhu je i po izdvajanju za zdravstvo. U ovom mandatu energetski su obnovljene primjerice 23 škole. Od važnijih projekata izdvajaju se i Slavonika 5.0 i Slavonika 5.1, odnosno tehnološko i inovacijski centar u strojarstvu, projekt razvoja širokopojasnog pristupa, pa projekt Luka Brod dok je najveći kapitalni projekt sustav navodnjavanja Orubica, a sigurno najznačajniji formiranje Sveučilišta. Lani je zbog korone poduzetnicima isplaćene potpore od 2 milijuna kuna, a isti iznos predviđen je i ove godine. 

Prema posljednjim podacima s krajem 2019. godine BPŽ je bio u top pet županija po vrijednosti ugovorenih sredstava za energetske obnove.

‘Energetske obnova  provedena je na 23 osnovne i srednje škole i vrijedna je 84,3 milijuna kuna. Velika ulaganja, što se pokazalo od ključnog značaja u trenutnoj situaciji s pandemijom korona virusa, ostvarili smo na području zdravstva i socijalne skrbi, pa smo samo u razdoblju od 2018. do 2020 uložili ukupno 86 milijuna kuna u 15 projekata energetske obnove zdravstvenih ustanova i dodatnih 14,2 milijuna kuna za dom za starije i nemoćne, ukupno preko 100 milijuna kuna od čega se 52 milijuna odnosi na bespovratna sredstva.’ – rekao nam je u nedavnom intervjuu župan Danijel Marušić.

Za 2021. godinu planirano je 19 projekta energetske obnove ukupne vrijednosti 112 milijuna kuna, od čega su 53 milijuna sredstva Županije. Plan je napraviti obnovu na devet škola, isto toliko zdravstvenih ustanova i jednom domu za starije. Ušteda se procjenjuje na 11.731,52 MWh na godinu, te smanjenje emisije CO2 za 2.794,63 tone na godinu.

BPŽ je i među vodećim županijama po izdvojenim sredstvima za zdravstvo, a i prema podacima ovogodišnjih planova proračuna, nalazi se u top pet.

‘Skrbeći o zdravlju naših stanovnika i sa željom da podignemo standard zdravstvene usluge u obje naše bolnice, kroz ulaganja u  opremu, dogradnju i rekonstrukciju, perspektivan kadar i objekte, od 2017. do 2021. uloženo je čak 200 milijuna kuna. Samo za energetsku obnovu OB “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Bodu osigurano je 41.238.127,78 kn, dok je za energetsku obnovu OB “Nova Gradiška” osigurano daljnjih 42.720.083,22 kn. Kroz projekt “Kraći put do zdravlja” koji je prijavljen na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) slavonskobrodska Bolnica zaključila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 39.848.422,66 kn, od čega je 39.833.422,66 kn iznos bespovratnih sredstava. Kroz 11,8 milijuna kuna vrijedan projekt  “Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu, čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, a partneri domovi zdravlja, dograđena je nova zgrada pedijatrije Doma zdravlja u Slavonskom Brodu. U novoj zgradi Pedijatrije smješteni su novoopremljeni prostorni kapaciteti s nekoliko ambulanti opremljenih medicinskim namještajem i stolnim računalima, medicinskim napravama i proizvodima. Zahvaljujući novoj infrastrukturi pacijentima će dostupan biti i širi spektar različitih pregleda poput ultrazvuka abdomena i krioterapije, ultrazvuka kukova i dr., za koje više neće morati dugo čekati. Zavodu za hitnu medicinu BPŽ nabavljana su 4 nova vozila, a u suradnji s Lučkom upravom pokrenuli smo i projekt SIMED kako bi izgradnjom ovog simulacijsko-edukacijskog centra bili spremniji za izazove i potencijalne ugroze.’ – kažu u Županiji.

‘I u sljedećem razdoblju planirani su  projekti energetske obnove u zdravstvu, pa će se tako obnoviti u Općoj bolnici Dr. Josip Benčević  Upravna zgrada, a vrijednost projekta  je 1,7 milijuna  kuna, pa energetska obnova Zgrade infektologije vrijednosti 3,3 milijuna kuna, Zgrade kirurgije vrijednosti  9,9 milijuna kuna, Zgrade neurologije i psihijatrije vrijednosti 5,4 milijuna te Zgrade patologije vrijednosti 2 milijuna kuna. Nadalje, u planu je i energetska obnova zgrade – Dom zdravlja dr. Andrija Štampar Nova Gradiška – zdravstveni objekt Okučani, vrijednost projekta 636,2 tisuće kuna. Ukupni projekti izrade projektne dokumentacije za projekte u zdravstvu koji će u narednom financijskom razdoblju biti financirani iz EU i nacionalnih izvora financiranja vrijedni su 4,4 milijuna kuna.’ – rekao nam je nedavno župan  Marušić.

Brodsko-posavska županija stipendira studente po načelu deficitarnosti zanimanja, darovitosti, socijalnog statusa kao i studente medicine za što je iz Proračuna BPŽ izdvojeno 4,9 milijuna kuna. Za djecu s teškoćama u razvoju osigurani su pomoćnici u nastavi za što je izdvojeno 12,9 milijuna kuna i otvorena 54 nova radna mjesta, a za djecu u riziku od siromaštva osigurava se školska prehrana za što je osigurano 5,4 milijuna kuna.

Projekt Školska shema provodi se kao mjera namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola u svrhu promoviranja zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, oblikovanja prehrambenih navika djece i ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, omogućavanja školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda. U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi nude se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu. Županija je ukupno u tom EU projektu osigurala oko 2,2 milijuna kuna – 1,7 milijuna za voće i povrće i 491 tisuću za mlijeko i mliječne proizvode.

Projekt Osiguranja pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju putem osiguravanja neposredne potpore za njihovim potpunim, učinkovitim i ravnopravnim sudjelovanjem u odgojno-obrazovnom procesu u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvan učioničkim aktivnostima prema izrađenom programu rada prema potrebama svakog pojedinog učenika. Provodi se u osnovnim i srednjim školama na području Brodsko-posavske županije sedmu godinu, a sredstva su u posljednje četiri godine povećana, u prve tri osigurano je 2 milijuna kuna za svaku godinu, a ove 2,3 milijuna kuna.

S ciljem povećanja konkurentnosti i unaprjeđenja strukovnog obrazovnog sustava u suradnji s Tehničkom školom u Slavonskom Brodu  pokrenut je projekt “Slavonika 5.0” vrijedan 29,8 milijuna kuna i “Slavonika 5.1” vrijedan 48,8 milijuna kako bi u regiji od 5 županija stvorili privlačan, inovativan i tehnološki napredan sustav obrazovanja i osposobljavanja spreman za provedbu učenja temeljenog na radu. Ista misao je i pri provedbi projekata Centra strukovnih izvrsnosti u biokemiji i Regionalnog tehnološkog centra za strojarstvo za koje je samo faza izrade projektne i tehničke dokumentacije vrijedna 5,4 milijuna kuna. Konačni cilj ovih projekata je pružanje potpore jačanju konkurentnosti i intenzivnom razvoju poduzeća utemeljenih na znanju, inovacijama i novim tehnologijama.

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“ naziv je 1,8 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta. Taj je projekt inače bio treće plasiran u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji u našem prošlogodišnjem izboru za najbolji EU projekt. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju Centar za  razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija. Ciljevi projekta su povećati infrastrukturne, institucionalne i upravljačke kapacitete projektnog područja za proizvodnju obnovljive energije u javnom sektoru i za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada, osposobiti učenike i zaposlenike osnovnih i srednjih škola za pristupačne mjere uštede energije i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te povećati svijest javnosti o krajnjoj potrebi za pametnom i klimatski neutralnom energijom te o win-win mogućnostima za mudro korištenje energije smještenim u stambenim i javnim zgradama projektnog područja. Projekt je živopisna kombinacija zelenih ulaganja, umjetnosti i kulture kao inovativnog obrazovnog alata, pametne IC tehnologije, širokog školskog natjecanja za uštedu energije – sve primijenjeno kako bi se učenicima i zaposlenicima škola iz područja projekta te regionalnim i lokalnim službenicima omogućilo da praktično primijene ključne principe uštede i održivog upravljanja energijom. Paralelno s tim, dinamična javna komunikacija širi se i povećava svijest građana i ostalih javnih sastavnica o nizu dobitnih društveno-ekonomskih prednosti energetske učinkovitosti i proizvodnje obnovljivih izvora energije.

U drugoj fazi, na 15 školskih objekata u Brodsko – posavskoj županiji bit će instalirani solarni fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije, dok će u 18 škola u Tuzlanskom kantonu peći na fosilna goriva biti zamijenjene pećima na drvnu biomasu.

Župan Marušić od realiziranih projekata, posebno ističe uspostavu brodskog Sveučilišta. Sveučilište u Slavonskom Brodu će imati četiri sastavnice bez pravne osobnosti: odjel društveno humanističkih znanosti, odjel tehničkih znanosti, odjel biotehničkih znanosti, Strojarski fakultet te Studentski centar Slavonski Brod koji ima pravnu osobnost. U odjel društveno humanističkih znanosti ulaze dosadašnji veleučilišni studij ekonomije te do sada u Brodu dislocirani učiteljski studijski programi koji su bili u sastavu osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. U tehnički odjel ulazi energetika i proizvodno strojarstvo, a u biotehnički odjel studij bilinogojstva i ekologije.

Poljoprivredna proizvodnja već dugo je sastavni dio  identiteta Županije pa je stoga, imajući na umu nezahvalnu situaciju u kojoj su se našli  poljoprivrednici zbog  bolesti COVID-19, veliku pažnju posvetili očuvanju i snaženju ove gospodarske djelatnosti. Tako je iz Proračuna BPŽ, Državnog proračuna RH i europskih fondova od 2017. do 2021. sveukupno ostvareno potpora u iznosu od čak 1,95 milijardi kuna.

Naša je analiza pokazala da je Županija među vodećima po rastu sredstava za poticaje poljoprivrednicima u 2019. godini u odnosu na godinu prije.

Pokrenut je i najveći kapitalni projekt BPŽ – 45 milijuna kuna vrijedan sustav navodnjavanja “Orubica” koji svoj završetak očekuje u srpnju ove godine a kojim će se pomoći razvoju poljoprivrede posebice na zapadnom dijelu županije gdje će se  vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina. Do kraja ove vrijedne investicije u planu je ugovaranje ugradnje piezometara te troškovi ishođenja uporabne dozvole. Rok dovršenja radova je 23. srpanj 2021. godine, a primopredaja građevine planirana je za mjesec studeni 2021. godine.

Vodeći se istom mišlju u prošlom  četverogodišnjem razdoblju, kažu, putem raznih mjera, potpora i aktivnosti uloženo je u razvoj gospodarstva u što je, iz Proračuna BPŽ, Državnog proračuna RH i europskih fondova,  sveukupno realizirano 741.687.986,91 kuna sredstava.

Preduvjet za snaženje gospodarstva je kvalitetna infrastruktura, stoga su velika ulaganja ostvarena i u tom području. Na redovno i izvanredno održavanje kao i izgradnju novih lokalnih i županijskih cesta uloženo je preko 125 milijuna kuna, a sa željom da se svim javnim privatnim i poslovnim korisnicima omogući brzi internet pokrenut je 36 milijuna kuna vrijedan Projekt razvoja širokopojasnog pristupa. Luka Brod koja je od strateškog  značaja za Republiku Hrvatsku kao i EU jer se  nalazi na granici RH i BiH te predstavlja prvu i jedinu međunarodnu ulaznu luku Europske Unije, sama po sebi veliki je infrastrukturni  projekt u koji je do sada uloženo 275 milijuna kuna, a samo projekt izgradnje i infrastrukture u Luci Brod vrijedan je 109 milijuna kuna.

Zahvaljujući pravovremenoj reakciji Stožera CZ i uz suradnju s Vladom RH Županija je uspjela nizom mjera izbjeći veće štete zbog pandemije i prodor u zdravstveni sustav. Osigurana su 3 PCR uređaja ukupno vrijedna 1,5 milijuna kuna za OB “Nova Gradiška”, Nastavni zavod za javno zdravstvo BPŽ i OB “Josip Benčević” u Slavonskom Brodu. Malim i mikro poduzetnicima čiji je rad obustavljen ili otežan zbog bolesti COVID-19 u srpnju prošle godine isplaćeno je 2 milijuna kuna potpora, a isti natječaj s istim raspoloživim sredstvima od 2 milijuna kuna raspisan je u travnju ove godine i trenutno je u tijeku. Kako bi održali postojeću razinu proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru govedarstva uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID – 19, milijun kuna potpora isplaćeno je lani i poljoprivrednicima.

‘Moja vizija budućnosti Brodsko-posavske županije je u jednoj rečenici – mjesto kvalitetnog življenja. Naša vizija je da Brodsko-posavska županija bude privlačna i ugodna za rad, boravak i življenje te prepoznatljiva unutar Republike Hrvatske. Cilj nam je stvoriti gospodarsko područje čiji se razvoj temelji na društvu znanja, prepoznatljive i očuvane kulturne i prirodne baštine. To se prvenstveno odnosi na pružanje što viših standarda kvalitete usluga lokalne samouprave putem kojih ćemo ostvariti prosperitet i zadovoljstvo naših građana, unaprjeđenje gospodarstva i cjelokupne zajednice. Na toj viziji radimo već sada  stvarajući bolje školske uvjete, stipendirajući studente i njihov prijevoz kako bi imali želje vratiti se i ostati u Brodsko-posavskoj županiji te zajedno raditi na njenom prosperitetu.’ – rekao nam je nedavno u intervjuu župan Marušić dodajući kako ima snage i volje za nastavak započetog. (L.K.)

Izvor/Foto: župan.hr

 

Komentari
Prethodni članak35 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji, jedna osoba preminula od COVID-19
Sljedeći članakUskoro se otvara natječaj za prerađivačke industrije