Podaci DZS-a o migracijama, pokazali su da je Brodsko-posavska županija u top pet županija po rastu inozemnog migracijskog salda u u 2019. u odnosu na 2017. godinu, odnosno da je u tom periodu bio veći porast osoba koje su iz  inozemstva došle ili se vratila u BPŽ nego iz nje izašlo. Rezultat je to niza mjera koje se provode za stanovnike Županije.

BPŽ je među vodećima po energetskim obnovama i ulaganju u zdravstvo, u jeku korone pomaže se gospodarstvu sa 5,1 milijuna kuna, za buduće liječnike daje se 1.500 kuna stipendije,…, a zasigurno je najvažnija ovogodišnja vijest za Županiju dobivanje Sveučilišta. Od kapitalnih projekata izdvaja se projekt Luke Brod koji će biti namijenjen za pretovar 1,5 milijuna tona tereta. Realizacijom tog projekta na rijeci Savi omogućit će se kvalitetan i brz protok roba riječnim, cestovnim i željezničkim putem, pa tako i gospodarskom razvoju  istočne Hrvatske. Važan je i 45 milijuna kuna vrijedan projekt navodnjavanja u Orubici koji će pokriti 320 hektara poljoprivrednih površina.

Brodsko-posavska županija od ove godine, a nakon šest godina čekanja, dobiva Sveučilište u Slavonskom Brodu i postat će jedanaesti sveučilišni grad u Hrvatskoj.

‘Sveučilište u Slavonskom Brodu bit će od iznimnog značenja za budući socioekonomski razvoj Brodsko-posavske županije, ostanak mladih u našoj domovini i privlačenje mladih iz drugih krajeva Hrvatske. Početak rada svKrajem prošle godine  Županija je dodijelila  35 stipendija za buduće doktore medicine sa svog područja koji kroz deset mjeseci u godini dobivaju 1.500 kuna. Ove je godine raspisala natječaj za 38 stipendija studentima po kriteriju deficitarnosti i darovitosti. Mjesečni iznos stipendije je 800 kuna.

Sa 66 energetski obnovljenih javnih zgrada treća je među hrvatskim županijama, a i među vodećima s brojkom od 24 energetski obnovljene škole, pokazali su prošlogodišnji podaci Ministarstva graditeljstva.

Nedavno su potpisani ugovori za obnovu Obrtničke i Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu. Vrijednost radova energetske obnove je ukupno 4.744.423,75 kuna za Obrtničku školu te 2.151.023,51 za Medicinsku školu. Energetskom obnovom smanjit će s troškovi grijanja koji će s moći preusmjeriti u druge razvojne projekt.

S ugovorenih gotovo 198,2 milijuna kuna BPŽ je lani bio među vodećim županijama po ugovorenim sredstvima za ruralni razvoj.

Velik je broj EU projekata, a najvećim dijelom vezani su za program Slavonija, Baranja, Srijem..

Velik značaj za tamošnju poljoprivredu imaju radovi na sustavu navodnjavanja u Orubici gdje će se vodom iz Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina. Vrijedan je 45 milijuna kuna i financira se sredstvima iz fondova Europske unije.

‘Radimo ga u partnerskom odnosu s Hrvatskim vodama na području općine Davor. Realizacija projekta od iznimne je važnosti za razvoj i revitalizaciju poljoprivrede, a završetak se očekuje iduće godine. Njegova gradnja uvelike će pomoći razvoju poljoprivrede. Cilj je vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina na području općine Davor. Cijela povrtlarska proizvodnja u Orubici, pak, bit će zaokružena gradnjom pogona za konfekcioniranje i skladištenje plodova proizvođačke organizacije povrtlara. Gradnja tog pogona na parceli pokraj nogometnog igrališta financirat će se iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja. Mi u ovom projektu vidimo priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi iskoristimo tako da razmišljamo isključivo o povećanju proizvodnje. Želimo da projekt što prije ugleda svjetlo dana jer je od velike važnosti za naše poljoprivrednike.’ – kaže župan Marušić.

Prema aplikaciji Otvoreni proračun Brodsko-posavska županija je u top pet županija po izdvojenim sredstvima za zdravstvo

Županija je neki dan nabavila novi 812.000 kuna vrijedan PCR uređaj za testiranje osoba sa sumnjom na zarazu koronavirusom. Uz novu zgradu Poliklinike vrijednosti 32 milijuna kuna, Županije je nedavno i završila projekt  „’Kraći put do zdravlja’ vrijedan blizu 40 milijuna kuna, koji je ujedno i jedan od najvećih razvojnih projekata na području Županije. Kroz projekt brodska Opća bolnice „Dr. Josip Benčević” ishodila je vrhunsku medicinsku opremu, obnovljene odjele i kvalitetniju razinu zdravstvene skrbi kroz 17 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija. Uz dnevne bolnice, brodska Bolnica dobiva i dnevnu kirurgiju, integriranu operacijsku salu, Pedijatriju, Klinički laboratorij, solarnu elektranu, a sama medicinska oprema vrijedna je 33 milijuna kuna. Sve to ostvareno je zahvaljujući bespovratnim sredstvima dobivenim kroz četverogodišnju provedbu projekta Kraći put do zdravlja, koji za cilj ima povećanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite za sve stanovnike Brodsko-posavske županije. Preostalih sedam milijuna investirano je u novu solarnu elektranu na krovu bolnice i opremanje najsuvremenijeg kliničkog laboratorija, koji bi mogao postati i pokazni u međunarodnim okvirima. Za novu endoskopsku opremu uloženo je 3,9 milijuna, za kardiologiju, 3,7 milijuna, anesteziju i reanimaciju 3,1 milijun kuna, za pedijatriju 3,9, milijuna i na odjelu oftalmologije 2,6 milijuna kuna.

Brojni projekti za poduzetnike

Uslijed posljedica korone, za najpogođenije Brodsko-posavska županija osigurala je 5,1 milijun kuna. Najveći dio, dva milijuna kuna, namijenjen je mikropoduzetnicima kojima se željelo pomoći u nabavi repromaterijala i osnovnih sredstava, u dijelu plaćanja troškova poslovnog prostora, materijalnih troškova, troškova energenata knjigovodstvenih usluga i sl. Od travnja su obustavljeni svi upravni poslovi te postupci javne nabave koji nisu bili nužni, a smanjene su dotacije, sponzorstva i materijalni troškovi do mjere da se ne ugrožava rad županijskih upravnih tijela. Brodsko-posavska županija izdvojila je sredstva i za internetsku platformu lokalno2go.hr na kojoj je obavljeno 355 prodaja i ostvaren promet od 40 tisuća kuna te plasirano 4000 poljoprivrednih proizvoda.

 Od niza projekata spomenimo i da je nedavno odobreno 6 milijuna kuna za sufinanciranje 23 projekta… Najveći iznos od 450 tisuća kuna odobren je za gradnju nerazvrstane ceste u Okučanima, dok će općina Velika Kopanica dobiti 400 tisuća kuna za rekonstrukciju doma u Velikoj Kopanica. Po 350 tisuća kuna dobit će općine Slavonski Šamac za gradnju kolnika u ulici Hrvatskih branitelja, Davor za rekonstrukciju nasipa i gradnju prometnica, biciklističkih i pješačkih staza i šetnica na nasipu u Davoru, Vrpolje za rekonstrukciju i dogradnju građevine javne i društvene namjene za djecu i mlade u Čajkovcima, Gornji Bogićevci za sanaciju nerazvrstane ceste Smrtić – Gornji Bogićevci te Staro Petrovo Selo za rekonstrukciju dijela nerazvrstane ceste u Štivici.

Na iznos od 300 tisuća kuna mogu računati općine Bebrina za drugu fazu gradnje pješačke staze u Zbjegu, Sibinj za gradnju prometnice unutar zone malog gospodarstva te Garčin za rekonstrukciju i dogradnju Društvenog doma. Općine Nova kapela i Klakar za svoje su projekte dobile po 250 tisuća, Vrbje, Podcrkavlje, Rešetari, Cernik, Gornja Vrba te Grad Nova Gradiška po 200 tisuća, Stara Gradiška i Oprisavci po 180 tisuća, Brodski Stupnik 160 tisuća, a Sikirevci 150 tisuća kuna. Brodsko-posavskoj županiji odobreno je 120 tisuća kuna za modernizaciju Odjela za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Nova Gradiška.

I za podizanje komunalnog standarda u općinama odobrena su sredstva od 2,3 milijuna kuna namijenjena za primjerice nabavu vozila za komunalne poslove, rekonstrukciju, dogradnju i adaptaciju pješačkih staza, sanaciju kolnika, gradnju prometnica, pješačkih i biciklističkih površina…

Za projekte 16 brodsko-posavskih općina u državnom je proračunu ove godine osigurano više od 2,3 milijuna kuna za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda. Od jedinica lokalne samouprave iz Brodsko-posavske županije, financijsku potporu u iznosima od 100.000 do 170.000 kuna za svoje su projekte dobile općine Bebrina, Bukovlje, Cernik, Davor, Dragalić, Garčin, Gornji Bogićevci, Klakar, Okučani, Podcrkavlje, Rešetari, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica i Vrpolje. (L.K.)

Izvor: župan.hr

Komentari