U Slavonskom Brodu europskim sredstvima gradit će se Centar strukovne izvrsnosti u bioekonomiji. Projekt predstavlja novu razvojnu fazu strukovne izvrsnosti u Slavoniji, čiji je nositelj Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, najinovativnija hrvatska poljoprivredna škola, koja počiva na biotehnološkim istraživanjima i razvoju. Izrada projektno-tehničke dokumentacije koštat će 1,7 milijuna kuna, dok je vrijednost cijelog projekta procijenjena na 70 milijuna kuna.

Ovo je zapravo nastavak svih onih projekata koje radimo dugi niz godina, zasnovan na preporukama europskog strateškog plana u bioekonomiji. Za nas to znači adaptaciju i gradnju multifunkcionalne gospodarske dvorane i još dva objekta. Sve je vezano uz neke aktivnosti koje mi provodimo već godinama poput stočarske izložbe, a zatim i uređenje centra za digitalizaciju i automatizaciju radnih procesa te edukacijsko-demonstracijskog centra – istaknula je ravnateljica škole Marija Tomić. Nositelj projekta Centra izvrsnosti je Brodsko-posavska županija, iz koje su već ranije najavili nove sadržaje i nadogradnju sadržaja u odgojno-obrazovnom sustavu, kako u srednjoj školi M. A. Reljkovića, tako i na brodskom Sveučilištu kao drugom partneru na projektu. – Nastavno na sve programe koji se rade u školi i na sveučilištu, od kojih su neki edukativnog karaktera, a drugi praktične naravi, budući centar izvrsnosti podrazumijeva daljnju nadgradnju, edukaciju, nova učenja i naravno prezentaciju novih praktičnih sadržaja za poduzetnički sektor u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Željko Burazović, v.d. pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Stručnu i tehničku podršku u pripremi projekta pružio je Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, koji će kroz ovaj projekt napraviti dokumentaciju vezanu uz navodnjavanje površina i proširiti prostore pod plastenicima i staklenicima. Riječ je o prostoru koji će poslužiti za strukovno obrazovanje učenika te demonstraciju novih suvremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, prenosi Lokalni.hr.

 

Komentari
Prethodni članakU četvrtak masovno cijepljenje u Društvenom domu
Sljedeći članakProglašeni najbolji sportaši grada Nova Gradiška za 2020. godinu / foto