Priča Marija i Marijane ponekad zvuči kao bajka. Upoznavši se u mladim danima, nisu ni slutili kako će njihova strast prema smišljanju i stvaranju nečega novog prerasti u pravi biznis. Kušali smo njihov ‘hand-made’ gin i pivo pa zaključujemo – domaće je, ipak, domaće!

U razvoj destinacijskog kontinentalnog urbanog turizma u kombinaciji s pićima novih generacija, vjeruje bračni par Bošnjak iz Sičica koji već desetljećima neumorno testira nepca, najprije svojih prijatelja i članova obitelji, a danas i brojnih gostiju.

Još od studentskih dana skloni eksperimentiranju i poduzetništvu, ‘Bošnjak duo’ naglašava kako je početak njihove priče ipak bio rezultat odrastanja na selu, uz obilje domaćih vlastitih proizvoda. Nakon zajedničke proizvodnje gljiva koje su rodile i previše dobro pa ih na kraju nije imao tko pojesti, okrenuli su se kuhanju piva u čemu su postali veoma uspješni.

– Moj muž Mario je, kada je počeo kuhati pivo davne 2000. godine, radio to hobistički. Tek kad smo počeli razmišljati o prodaji, a to je bilo osam godina kasnije, otvorili smo Kušaonicu domaćih piva na svom seoskom domaćinstvu. Proljeće i jesen periodi su kada imamo najviše posjetitelja. Reakcije na sve domaće uvijek su izvrsne, što ste vidjeli i danas prilikom kušanja. Svaki domaći proizvod je nekoliko kopalja iznad industrijskog. Na OPG-u imamo proizvodnju, sijemo pivarski ječam i u Novoj Gradiški ga prerađujemo u slad. – za SBplus kazala je Marijana Bošnjak.

Iako je rezultat prvog amaterskog kuhanja piva u kuhinjskom loncu bio ne baš ukusna smeđa tekućina, Mario i Marijana nisu odustali. Štoviše, s godinama su postajali sve bolji.

– Pretraživali smo Internet, tražili recepte. Rasli smo kako su rasle i posude u kojima smo kuhali pivo. No, i dalje ga radimo od četiri osnovna sastojka. Najveći dio je voda, ide ječmeni slad, pivski kvasac i hmelj u malim količinama, otprilike u omjeru kao kad biber stavljate u juhu jer je on konzervans. Nemamo umjetnih dodataka i sve što ga čuva je taj dodatak hmelja. – kazuje Marijana koja ističe kako im je prvi recept za pivo dala Marica Ploužekkojoj su neizmjerno zahvalni za podršku.

Kako je spomenula Marijana, 2008. godine otvorena je njihova Kušaonica domaćeg piva u dvorištu i nakon duge borbe s administracijom (jer nitko nije znao u koju ladicu ugostiteljskih obrta ih smjestiti), 2010. konačno su dobili Rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga na svom seoskom domaćinstvu. Potom 2014. osnivaju Bošnjak Company d.o.o. i rade s Pivovarom Daruvar, ali je suradnja trajala tek jednu godinu i, zbog promjene Zakona, malim proizvođačima više nije odgovarala ugovorna proizvodnja. Prvi puta su 2015. godine, u sklopu Novogradiškog glazbenog ljeta organizirali Bošnjak Crafting – festival craft piva, čime su Slavoniju stavili na kartu pivskih festivala.

– Godine 2016. imali smo u ponudi svoj nefiltrirani i nepasterizirani lager, a istovremeno smo se počeli intenzivnije baviti rakijom od piva. Prošle godine od te smo rakije napravili svoj prvi gin kojeg smo nazvali GIN MB72 prema inicijalima i godini rođenja. Za litru tog pića potrebno je deset do petnaest litara piva, a filtrira se pomoću aktivnog ugljena. Dodajemo mu i začinsko bilje; plodove borovice, anisa i korijandera, korijen angelike i đumbira, koru limuna i naranče… a sve se zajedno macerira i radi se druga destilacija. – pojasnila je za SBplus Marijana te Brođane pozvala neka dođu na ovogodišnji Bošnjak CRAFTiNG festival piva koji će se održati od 15. do 17. kolovoza u novogradiškom gradskom parku, u sklopu NG Glazbenog ljeta.

U travnju ove godine Bošnjaci su u Novoj Gradiški otvorili i pivnicu „Bošnjak Beer and Gin bar” gdje također nude svoja ‘home-and-hand made’ pića.

– Proizvođači nisu marketinški stručnjaci, često nisu dobri u umrežavanju i prodaji, ali su izvrsni u stvaranju kvalitetnog i dobrog proizvoda. Stoga je potrebno da ljudi u nadležnim institucijama i organizacijama razviju svijest o domaćem proizvodu i njegovoj važnosti te pomognu ‘malima’ u promociji istog. Naša će proizvodnja zasigurno opstati. Uistinu u to vjerujem, a preživjet će i sve drugo što je prirodno jer se svijet ponovno okreće takvim stvarima. I mi sami svakodnevno uživamo u svojim, ali i tuđim domaćim proizvodima. – dodala je Marijana.

Bošnjaci su se, u sklopu projekta „Explore CRO-SRB – Extraordinary Pleasure of Our Region – Common gastro, eco & recreation routes of Croatia & Serbia”, slavonskobrodske Razvojne agencije, našli na karti turističke gastro-rute koja prolazi Slavonijom i Sjevernom Bačkom, odnosno turiste vodi prekograničnim područjem Hrvatske i Srbije.

Poslove ‘od sedam do tri’ bračni par Bošnjak polako, ali sigurno, zamijenio je svojom strašću, a sudeći po upornosti, zasigurno će nastaviti svoj uspješan put te se, samim time, naći na putu svih turista koje privuče Slavonija. Iz njihove bajkovite priče moguće je izvući i pouku kako se za sve što vrijedi treba potruditi. Ipak je iza njih dugih devetnaest godina od onog prvog lonca domaćeg piva.

Izvor/Foto: SBPlus

Komentari
Prethodni članakElizabeta Glotz – mlada Novogradiščanka pozitivnog razmišljanja i velikih ambicija
Sljedeći članakMladi, pametni i poduzetni – Ekološka konoplja bračnog para Ivković iz Nove Gradiške