U prvi razred osnovne škole roditelji upisuju djecu koja su rođena od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. godine, znači koja će do 1. travnja ove, 2021. godine napuniti šest godina života.

Brodsko-posavska županija obznanila je plan upisa učenika u prvi razred osnovne škole za školsku 2021./2022. odgojno obrazovnu godinu.

U prvi razred osnovne škole roditelji upisuju djecu koja su rođena od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. godine, znači koja će do 1. travnja ove, 2021. godine napuniti šest godina života. Prije upisa djeca moraju proći obvezni postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta. On će se provoditi od 01. veljače do 31. svibnja prema rasporedu koji će biti izvješeni na oglasnim pločama i web stranicama osnovnih škola, dječjih vrtića te Službe za školsku medicinu u Cesarčevoj ulici 71. Liječnički pregled djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole bit će obavljan u ambulantama Službe za školsku medicinu u Cesarčevoj ulici u Slavonskom Brodu, odnosno u Gupčevoj ulici u Novoj Gradiški, a pri dolasku na pregled nužno je predočiti važeće zdravstvene iskaznice, OIB, potvrde obiteljskog liječnika ili pedijatra o zdravstvenom stanju djeteta i eventualnih specijalističkih nalaza, kao i iskaznice o cijepljenju s točnim datumima kada su ona obavljena. 

“Djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju utvrđivanju psihofizičkog stanja prije upisa u prvi razred osnovne škole pristupaju od 1. veljače do 15. travnja, mimo rasporeda po upisnim područjima, kako bi im se pravovremeno odredila programska i profesionalna potpora.”, poručili su iz brodsko-posavskog Upravnog odjela za obrazovanje. 

Ovdje valja napomenuti kako se u prvi razred mogu upisati i djeca koja su mlađa od šest godina, kao što i roditelji djece koja imaju šest godina mogu tražiti odgodu upisa. Za to je potrebno ispuniti posebne obrasce koji se nalaze OVDJE, a konačnu odluku hoće li se zahtjevi roditelji uvažiti donosi Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije temeljem mišljenja Stručnog povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece.

Upisi u škole prema adresi prebivališta/boravišta

Roditelji djecu upisuju u školu kojoj pripadaju prema upisnom području. “Iznimno roditelji mogu podnijeti zahtjev za upis u školu kojoj ne pripadaju, te ga u tom slučaju podnose onoj školi u koju žele upisati dijete. Njihov će zahtjev biti odobren ako to neće dovesti do povećanja broja razrednih odjela u školi u koju žele upisati dijete.”, pojasnili su iz brodsko-posavskog Upravnog odjela za obrazovanje. 

Ono na što iz ovoga Ureda upozoravaju je kako može doći do situacije da se neka djeca ne nađu na popisu za upis u prvi razred. U takvim slučajevima iz Ureda mole roditelje neka usklade prijave boravišta/prebivališta te dijete doraslo za upis u školu prijave onoj školi koja je najbliža njihovu mjestu stanovanja.

Upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2021./2022. u osnovnim školama na području Brodsko-posavske županije predviđen je za razdoblje od 1. do 4. lipnja ove godine. Roditelje djece školskih obveznika imaju obvezu upisati djecu u školu, a oni koji to ne učine podliježu kažnjavanju te novčanim kaznama.

PLAN UPISA 2022

Izvor: SBplus

Komentari