Projekt Želim napredovati aktivno je pri samome kraju. Sinoć je održan božićni domjenak za sve zaposlenice projekta kako bi razmijenile svoja iskustva, učvrstile kako poslovne tako i prijateljske veze.

– ” U ovom zimskom razdoblju sve je uredu, nema snijega ni čišćenja, sve je išlo svojim tijekom. Krajem listopada 40 žena krenulo je na osposobljavanje za cvjećarku, kuharicu, računalnu operaterku i gerentodomaćicu, pa će po završetku obrazovanja i cijelog projekta biti konkurentnije na tržištu rada. Imamo odličnu suradnju sa načelnicima općina, nadam se da ćemo na kraju naći sličan ili isti projekt koji ćemo nastaviti, u našim krajevima je populacija sve starija i potrebe su velike.” – rekla je voditeljica projekta Ernestina Straga Šašić. 

– ” Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici i obrazovanje koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizike siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života za krajnje korisnike.” – rekla je voditeljica projekta Ernestina Straga Šašić. 

Zaposlene žene dobile su mogućnost osposobljavanja za zanimanja prema svojim željama i sposobnostima a prema potražnji i potrebama tržišta rada.
Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška, HZZ-om, Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i općina Cernik, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

Kroz projekt je zaposleno 56 teže zapošljivih žena koje pružaju uslugu pomoći za 280 starih i nemoćnih korisnika s područja partnerskih općina. Zaposlene žene na projektu također imaju mogućnost osposobiti i obrazovati se za zanimanja prema svojim željama i sposobnostima, a prema potražnji i potrebama tržišta rada. 

– ” Provođenje ovog programa u našoj općini pokazalo se kao prava stvar. Dobili smo kontinuitet od dvije godine i nadam se da će se projekt nastaviti dalje. Bilo bi šteta da imamo prekide od nekoliko mjeseci, korisnici su navikli na žene a i one bi rado produžile svoje zaposlenje. Imamo 40 korisnika, no potrebe su i puno veće.” – izjavio je Velimir Paušić, načelnik Stare Gradiške.

– ” U našoj općini zaposleno je 9 žena koje brinu o 45 korisnika. Korisnici, kao i zaposlenice su iznimno zadovoljni, vjerujemo kako će se projekt nastaviti dalje. Na listi čekanja imamo više od 100 ljudi, jednostavno su prepoznali prednosti ovog projekta, pogotovo kada je redovno. Ljudi dolaze i pitaju za skrb tako da bi voljeli pomoći svima koji su u potrebi, a zaista ih ima sve više.” – Ivan Ivanović koordinator projekta u općini Cernik.

– ” Imamo 62 korisnika i 12 zaposlenih žena. Većina korisnika je od 80 do 100 godina. Tijekom blagdana žene urade poklone za korisnike koje same financiramo, pečemo im kolače jer nekima od njih nitko ne dolazi, niti za blagdane. Oni su nama dragi, a i mi njima. Razgovor je nešto što im je najpotrebnije. Obilježavamo i njihove rođendane, imamo jednu baku od 100 godina.” – rekla je Renata Trčić koordinatorica u Gornjim Bogićevcima. 

Komentari
Prethodni članakOvaj vikend „Advent u Cerniku”: Besplatan koncert “Gazda” i brojni drugi sadržaji…
Sljedeći članakHumanost, zajedništvo i dobra suradnja: akcija čišćenja zgarišta kuće