Početkom školske godine na roditeljskom sastanku održanom u Područnoj školi u Bodovaljcima,  roditelji i učiteljica Maja Marjanović  dogovorili su kako će kandidirati projekt, koji će imati za cilj poboljšati uvijete održavanja nastavnih sadržaja na otvorenom i boravak djece u školskom dvorištu, na natječaj Zaklade Slagalica „Naš doprinos zajednici“. Naime školsko dvorište Područne škole Bodovaljci bilo je u vrlo  derutnom stanju i nije bilo prilagođeno potrebama škole za održavanje izvanučioničkih oblika nastave.  Majka učenice prvog razreda Nikolina Jureković i učiteljica Maja Marjanović kandidirale su projekt na natječaj Zaklade Slagalica. Zaklada Slagalica je zaklada za razvoj lokalne zajednice, a sredstva koja dodjeljuju kroz ovaj natječaj osigurava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva sukladno “Decentraliziranom modelu financiranja razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj”. Zaklada je 15. rujna 2015. godine raspisala natječaj za financijsku podršku građanskim akcijama. Na taj način ostvarena su financijska sredstva za projekt “Društvena oaza Bodovaljci“ u kojemu su naveli kako im je želja prostor školskog dvorišta obnoviti i školsko dvorište učiniti prije svega dječjom, a tako i društvenom oazom.

Projektom je zamišljeno kako će učenici, učiteljice, roditelji i ostali stanovnici Bodovaljaca, s partnerima na projektu DVD-om Bodovaljci i Općinom Vrbje provoditi građanske akcije u svrhu ostvarivanja projektnih aktivnosti.
Projektne aktivnosti:
1. Promotivne aktivnosti – izrada letaka i plakata, predstavljanje inicijative u lokalnim medijima, slanje priopćenja. Akciju provode učenici i učiteljice.
2. ”Budi aktivan” – rušenje starih objekata, čišćenje stare cigle, priprema travnate površine školskog igrališta, uklanjanje osušenog granja i drveća. Akciju provode volonteri (stanovnici Bodovaljaca).
3. ”Dječja oaza” – uređivanje dječjeg igrališta, obnavljanje postojećih sprava za igru, nabava novih sprava, bojanje ograde školskog dvorišta, oslikavanje temelja škole, obnova starog bunara. Akciju provode, učenici, učiteljice, roditelji i volonteri.
4. “Društvena oaza“ – gradnja sjenice i šetnice od stare cigle, izrada i postavljanje drvenih klupe, sadnja drveća i cvijeće, uređivanje okoliša škole. Aktivnost će provesti partner na projektu DVD Bodovaljci (članovi Društva), učiteljice, učenici, roditelji i mladi kroz volonterski rad.

Projektom je bilo predviđeno da se aktivnosti odvijaju od 01.03.2016. godine, međutim zbog loših vremenskih uvjeta datum je prolongiran. Bez obzira na poteškoće projekt je završen u zadanom roku, a službeno otvorenje održano je u petak 10. lipnja 2016.god. s početkom u 17.00 sati. Igralište je tom prilikom posvetio dekan Novogradiškog dekanata vlč. Željko Volarić.

Okupljenu djecu, roditelje , učiteljice i mještane pozdravila je ravnateljica Osnovne škole “Vladimir Nazor” Adžamovci, Marija Petričević, koja nije krila ponos završenim projektom. Istog stava bio je i načelnik općine Vrbje, Igor Jurišić, a naviše razloga za slavlje imala je učiteljica Maja Marjanović kao inicijator ove akcije. Učiteljica Marjanović istaknula je zasluge djece i roditelja, ali i iznenađujuću činjenicu kako su se u projekt uključili gotovo svi mještani. Na zajedničkoj Zahvalnici nalazi se preko 70 sudionika koji su svoje slobodno vrijeme i višak financijskih sredstava uložili u oživljavanje školskog dvorišta. Od prošlog petka posjetitelji Bodovaljaca svakako nebi mogli prepoznati derutno dvorište Područne škole koje ima sasvim novi sjaj i novu namjenu. Zahvalnice s imenima zaslužnih ostati će izložene u školi kao trajni spomen na jedinstvenu akciju u mjestu Bodovaljci.
Stručna suradnica u Zakladi “Slagalica”, Danijela Marić, također je nazočila svečanosti. Iskoristila je priliku i čestitala sudionicima na realizaciji projekta. Ukazala je na to kako se na malim primjerima, kao što je ovaj, vidi zajedništvo i prava vrijednost građanskih akcija. Ocijenila je projekt kao odličan, jer je uloženo puno više od odobrenih sredstava.
Zabavni dio programa upotpunili su učenici Područne škole veselom priredbom u kojoj su na slikovit način prikazali svoje želje i potrebe, od kojih je najvažniji dio riješen – obnovljeno dječje igralište!

no images were found

Komentari