U katoličkom kalendaru dan Svih svetih označen je kao svetkovina, a ujedno je i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Tradicija obilaska grobova i pokojnika uvriježena je u našem narodu upravo na taj dan, mada u Crkvi spomen mrtvih je zapravo na Dušni dan, 2. studenog.

Ovih dana i novogradiški vjernici posebno se sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, pa iz tih razloga na grobove postavljaju cvijeće, svijeće i lampione. Bolji poznavatelji kršćanstva znaju kako ovdje nije riječ o prizemnim razmišljanjima u sjećanju na pokojnike, već o vjeri u uskrsnuće tijela i život vječni. Božja nagrada vjernicima upravo je najviši smisao obilježavanja dana Svih svetih i Dušnog dana. Ovu kršćansku svetkovinu prihvatili su i brojni nekršćani koji su taj vjerski običaj preuzeli kao narodnu tradiciju.

Na središnjem gradskom groblju, koje je ovih dana posebno uređeno, nalazi se i središnji Križ. Mjesto je to gdje naši sugrađani zapale svijeće za sve svoje članove obitelji i prijatelje do čijih grobova na dan Svih Sveti ne mogu doći ili za sve preminule čije mjesto vječnog počivališta nije poznato. Novogradiško groblje mjesto je gdje su godinama sahranjivane poznate gradske obitelji, ali i župnici, đakoni, kapelani, svećenici i fratri koji su djelovali u našoj Župi. Po završetku Domovinskog rata na novogradiškom groblju nalazi se i posebna čestica na kojoj su sahranjivani poginuli i preminuli hrvatski branitelji, a njihova grobnice prepoznatljive su po uklesanim Šahovnicama, dok su slike preminulih prikazane u vojnim ratnim uniformama.

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakTeška prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom
Sljedeći članakOd danas počinje cijepljenje protiv gripe