Blagdan je Svih svetih. Dan kada slavimo sve one koje je Crkva proglasila svetima, ali i one koje nije, a koji su svojim načinom života ostvarili ideal kršćanskog života.

Polazeći od liturgije Crkve, u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od 10. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Brojni Novogradiščani i putnici namjernici prisustvovali su svetoj misi koja je služena na Gradskom groblju u 11,00 sati, ali i na misama služenim na mjesnim grobljima.

Novogradiščani su, sukladno preporukama epidemiologa, groblje posjećivali i nekoliko dana ranije kako se na sam blagdan ne bi stvorila prevelika gužva. Tako su brojni lampioni obasjali, kako Gradsko tako i ostala lokalna groblja.

Sutra, 2. studenoga, Dušni je dan, dan kada se u pravilu intenzivnije sjećamo svojih pokojnih i dan kada također na njihovim grobovima palimo svijeće i molimo za njihove duše povezujući se na taj način s njima.

 

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji 52 novooboljele osobe od covida19
Sljedeći članakMirela Relković: Svjetski dan štednje