Danas, na blagdan Sveta tri kralja završava božićno razdoblje. Taj je blagdan dan u kojem obnavljamo sjećanje na mudrace Melkiora, Gašpara i Baltazara, koji su se poklonili novorođenom Isusu i darovali ga zlatom – priznajući mu kraljevsko dostojanstvo, tamjanom – u slavu božanske mu naravi, i mirtom – jer su vjerovali da je to čovjek koji će umrijeti za ljudske grijehe.
Bogojavljanje ili Sv. Tri kralja povijesno je stariji blagdan od Božića, a nastao je na početku 3. stoljeća. Izvorno je nazvan Epiphania, a znači očitovanje Boga, stoga Bogojavljenje. Kršćani Zapada će preuzeti ovaj blagdan u 4. st.

Osnovno je značenje blagdana: Bog je došao spasiti sve ljude i sve narode, što osobito simboliziraju tri mudraca s Istoka, pa se ovaj blagdan kršćanski prvo nazvao Sveta tri kralja.

Danas kršćani, koji Božić slave po julijanskom kalendaru, obilježavaju Badnjak. Vjernici će se okupiti u crkvama na bogoslužjima na kojem će biti posvećeni badnjaci. Na Božić, prije svitanja, zazvonit će zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući rođenje Sina Božjeg.

Komentari
Prethodni članak1991. Dani ponosa i slave NG bolnice – 2014. Dani tuge za djelatnike NG bolnice
Sljedeći članakPravoslavni vjernici slave Badnjak