Na Dvadeset i četvrtu nedjelju kroz godinu, 11. rujna 2022. požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu Marije Kraljice i Sv. Jurja Mučenika u Davoru i u župnoj crkvi predvodio središnje euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio djevojčicu Luciju, peto dijete roditelja Davorina i Katarine Ciprić. Uvodeći u slavlje biskup je rekao da mu je uvijek radost doći u rodnu župu Davor, ali da je krštenje petog djeteta danas poseban razlog radosti. Rođenje jednog djeteta po tijelu, a u krštenju njegovo rođenje duhom za vječnost, istinski su veliki i duboki događaji, ustvrdio je biskup. Podsjetio je sudionike slavlja da su minulog četvrtka proslavili blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, drugog zaštitnika župe, koji nazivamo „Mala Gospa“, naglasivši kako taj naziv predstavlja izazov, jer ono što ljudi nazivaju „velikim“, redovito ide drugim putem od Božjeg nauma po kojem „malo ljudsko“ postaje „Božje veliko“. Znak toga je i ovo dijete: malo ljudsko biće a veliki Božji dar i naum za koji danas želimo zahvaljivati i moliti, uključujući i naše osobne nakane, napose one za pogođene željezničkom nesrećom kod Novske.

U homiliji biskup je čestitao i zahvalio roditeljima Ciprić na njihovu opredjeljenju za peto dijete, istaknuvši da je jedno od najvećih dostojanstava služiti životu i tako biti na Božjoj strani. Polazeći od iskustva da se gotovo svakodnevno na nešto ili na nekoga naljutimo, biskup je pojasnio da je ljutnja izraz naše uvjetovanosti težinom postojanja ili zlom koje nas znade snaći. Sveti pisac u prvom naviještenom čitanju iz Knjige izlaska prikazuje kako se i sâm Bog ljuti na narod koji mu se iznevjerio te se počeo klanjati zlatnom teletu. No, to nije ljutnja njegove uvjetovanosti ljudskim ponašanjem, on je iznad naših ograničenosti i zloće, nego je na taj način Bog prikazan kao biće koje nije ravnodušno i neosjetljivo za čovjeka. Tu Božju zainteresiranost za nas biskup je pojasnio slikom oca i majke, koji se ljute na svoje dijete koje je krenulo krivim putem i počelo živjeti nemoralnim životom koji će ga upropastiti, ne zato što su protiv njega, nego što ga vole i žele mu najveće dobro.

Kazao je da se raduje tom veličanstvenom djelu Isusove ljubavi u krštenju male Lucije, ali i da se raduje svim sudionicima slavlja koji se, potaknuti i prosvijetljeni Božjom riječju, ove nedjelje žele učvrstiti u svom vjerničkom identitetu i dostojanstvu Božjih sinova i kćeri po onome što Bog po Isusu Kristu u njima ostvaruje. Pozvao ih je da si svake nedjelje na svetoj misi uvijek iznova navedenu istinu posvješćuju, te da budu zahvalni i ponosni što u ovoj Hrvatskoj zemlji ne pripadaju bilo kome, nego Isusu Kristu koji nam je vjeran i u ovom stoljeću, u ovakvoj našoj domovinskoj i svjetskoj situaciji, kao što nam je bio vjeran tijekom minulih trinaest stoljeća. Budimo i mi njemu vjerni, te u toj vjernosti po zagovoru Isusove Majke, u zajedništvu jedni s drugima gradimo našu budućnost, zaključio je biskup.

Na koncu misnog slavlja biskup je rekao da – gledajući novokrštenu Luciju, njezinu braću i sestre, kao i drugu djecu koja su sudjelovala na ovom slavlju –prepoznaje u njima našu davoračku, i hrvatsku budućnost. Stoga je pozvao sudionike slavlja da podupiru roditelje i obitelji s brojnom djecom, promičući kulturu života, a ne smrti. Zahvalio je roditeljima Ciprić i čestitao im što na najbolji način izgrađuju našu hrvatsku i Božju budućnost. Njih i sve sudionike slavlja potaknuo je da svaki njihov dan bude svjedočenje kako je u Bogu smisao i budućnost našega postojanja. Zahvalio im je za sve što iz vjere svakodnevno nastoje činiti jedni za druge. Također je zahvalio pjevačicama i pjevačima što su svojim pjevanjem obogatili ovo slavlje, pridonoseći da Božja slava u Davoru bude što snažnija. Zahvalio je župniku Mariu Cimbalu za sve ono što zajedno sa svojim suradnicima nastoji činiti u svom poslanju. Osobitu je pak zahvalnost iskazao sudionicima slavlja za one lijepe trenutke koje je duhovno snažno proživljavao minuloga 2. srpnja, prigodom 50. obljetnice svoga misništva. Na obitelj novokrštene Lucije i na cijelu davoračku Župu zazvao je Božji blagoslov.

Nakon svete mise biskup se susreo s članovima obitelji Ciprić, razgovarao o njihovu životu te im uručio darove i prilog Požeške biskupije, uobičajen u ovakvoj prigodi.

Izvor: Požeška biskupija

 

Komentari
Prethodni članakBiciklistički klub Psunj u nedjelju organizira 3. biciklijadu Putevima hrasta
Sljedeći članakPomozimo: Hrvatski branitelj i njegova obitelj trebaju našu pomoć