Ne zaključujemo kako je – umjesto interne racionalizacije u poslovanju i eksterne sanacije naslijeđenih 30-ak milijuna kuna teških dugova – došlo do multiplikacije poslovnih problema i udvostručenja financijskih dugovanja.
SLAVONSKI BROD – Ministar zdravlja Siniša Varga, prije četiri dana, najavio je smjenu svih pet sanacijskih ravnatelja kliničkih bolničkih centara. S ravnateljima je održao sastanak, a na njihova mjesta dovest će uglavnom pomoćnike dosadašnjih ravnatelja.
Obje bolnice dobavljačima duguju 87,5, a potražuju 27,9 milijuna kuna. Dakle, u minusu su 55,6 milijuna kuna. Prije godinu dana bile su u minusu 30-ak milijuna kuna.
Umjesto ravnatelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića doći će Hrvoje Vrčić. Ravnateljicu KBC-a Sestara milosrdnica Vesnu Šerić zamijenit će predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Marko Duvnjak, a ravnatelja KBC-a Split Kolju Poljaka zamijenit će Vedran Ćorić.

Smijenjen će biti i najdugovječniji ravnatelj KBC-a Rijeka Herman Haler umjesto kojega će doći Davor Štimac, a sanacijskog ravnatelja KBC-a Osijek Sašu Lamzu zamijenit će njegov pomoćnik Sven Kurbel.

Navodno, sanacijski ravnatelji smijenjeni su zbog loših rezultata poslovanja.

O općim i županijskim bolnicama nije bilo riječi, zasad. Kako saznaje SBplus i te ustanove, uskoro, doći će na red nadzora učinkovitosti.

Nismo dobili službene odgovore

Ne sluteći da bio se tako nešto moglo dogoditi, 6. studenog 2014., Sanacijskom upravitelju brodske Opće bolnice ‘Dr. Josip Benčević’, Tihomiru Biščeviću, dr.med., SBplus uputio je pristojan dopis u kojem smo zamolili neka nas informira:

Prvo. Za koje ambulante nove poliklinike Bolnica ima osiguranu zadovoljavajuću opremu, koja će biti prenesena iz sadašnjih u nove prostore?

Drugo. Za koje ambulante Bolnica nema odgovarajuću opremu, a uskoro namjerava kupiti novu?

Treće. Koliko sredstava je potrebno Bolnici kako bi nova poliklinika u cijelosti, i sukladno planiranoj namjeni, bila opremljena?

Četvrto. Ima li Bolnica ikakve garancije da bi Ministarstvo sufinanciralo opremu poliklinike, ako da, u kojem iznosu, u kojem roku i za koje ambulante?

Peto. Kad Bolnica namjera otvoriti novu bolničku polikliniku i s kojim ambulantama?

Šesto. S kakvim rezultatima je Opća bolnica ‘dr. Josip Benčević’ završila poslovanje u prvih devet mjeseci 2014. godine (Slavonski Brod s depersonaliziranom bolnicom Nova Gradiška) u odnosu na isto razdoblje 2012. i 2013. godine? Ukupan prihod, rashod i dobit/gubitak?

Očekujući odgovor “u primjerenom roku”, unaprijed smo zahvalili i… čekali dva i pol mjeseca. Kako niti jednu informaciju dobili nismo, a u međuvremenu tema ‘sanacijski upravitelji’ otvorena je na velika vrata, iz neslužbenih izvora, pokušali smo saznati barem nešto, izbjegavši denunciranje Biščevića u Zagrebu – zbog ignoriranja Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o medijima.

Iz (ne)pouzdanih izvora saznali smo

Nažalost, informacije do kojih smo došli kontradiktorne su. Dok jedni kažu kako je Biščević vrlo uspješno sanirao 30-ak milijuna kuna dugova koje su njegovi prethodnici prenosili iz godine u godinu te da je, zbog toga, čak imenovan ravnateljem – bez prefiksa ‘sanacijski’ – drugi tvrde dijametralno suprotno.

– Ne samo da nije sanirao naslijeđene dugove, nego ih je, u najblažoj varijanti, udvostručio za samo jednu godinu svog rada – tvrde Biščevićeve kolege koji mu, očito, nisu skloni.

– Zaključno s 31. prosincem 2014. godine, obje bolnice dobavljačima duguju 87,5, a potražuju 27,9 milijuna kuna. Dakle, u minusu su 55,6 milijuna kuna. Tek u slučaju da HZZO bolnicama pokloni 23,7 milijuna kuna naplaćenih a ne odrađenih poslova, bolnice bi u gubitku bile 31,9 milijuna kuna, odnosno, nešto više od naslijeđenog duga. Dakle, nema govora o sanaciji, poentiraju Biščevićevi kritičari konkretnim brojkama, čiju točnost je SBplus provjerio na više izvora.

Budući da naša saznanja o poslovanju brodske i novogradiške bolnice (pod jedinstvenim nazivom Općoj bolnici dr. Josip Benčević) nisu cjelovita niti službeno potvrđena, ne zaključujemo kako je – umjesto interne racionalizacije u poslovanju i eksterne sanacije naslijeđenih 30-ak milijuna kuna teških dugova – došlo do multiplikacije poslovnih problema i udvostručenja financijskih dugovanja.

Pače, kako nismo sigurni kojoj grupaciji liječnika treba pokloniti vjeru, čekamo dolazak Ministra Varge na ove prostore početkom veljače, i/ili službenu objavu Završnog računa. A dotad, bezmalo sukladno narodnoj: ‘Što je babi milo to se babi snilo’, članak naslovljujemo optimistično – Biščević sanirao bolnice i postao ravnatelj.

Autor: Jerko Zovak

Komentari
Prethodni članakNovogradiščanke odlično započele novu godinu
Sljedeći članakŠtafetni maraton hrvatskih branitelja