Ove godine navršava se 105 godina od povratka Gospe dubovačke ili Gospe s Gospinog polja na njezino Gospino polje sjeverno od Bilog Briga, filijale vrbovačke župe. U veličanstvenoj procesiji Gospa je 1918. vraćena iz Nove Kapele na Gospino polje, a na početku puta od Bilog Briga prema polju, stavljen je tada natpis „Dođi nam, draga Gospo, u svoju staru postojbinu“.

Ove godine slavi se i 265. godina današnjeg kipa Gospe na Gospinom polju. Tadašnji župnik, Josip Horvat, nabavio je prekrasni i čudotvorni kip 1758g. Obilježavanje ove obljetnice već je počelo završetkom stručnog restauriranja Gospinog kipa koji će tijekom ljeta biti i blagoslovljen. Marijanska pobožnost na Gospinom polju, nekadašnjem Dubovcu, prisutna je oko 770 godina.

U nedjelju, 7. svibnja, na Gospinom polju bit će i prva ovogodišnja misa u 18.00 sati, jer se mise ovdje slave svake godine od početka svibnja do kraja listopada.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bili Brig, u nedjelju će obilježiti svetog Florijana, svog zaštitnika. Na mjesnom groblju u Novoj Kapeli položit će vijenac i upaliti lampione za sve poginule i umrle vatrogasce i za sve poginule hrvatske branitelje a u 18.00 sati bit će nazočni svetoj misi na Gospinom polju. Tom prigodom bit će blagoslovljeno i novo vatrogasno vozilo. Nakon mise, po povratku u Bili Brig, vatrogasci će nastaviti druženje u Društvenom domu.

Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakOŠ Ante Starčevića: Izlet učenika u Park prirode Lonjsko polje
Sljedeći članakHMNK NOVA GRADIŠKA sutra dočekuje MNK Uspinjača – Gimka!