Sve je više onih koji traže bijeg od gradske buke i gužve, užurbanog i stresnog načina života. Upravo to, pruža Franjevački samostan u Cerniku. Gostima je na raspolaganju sedam dvokrevetnih i jedna jednokrevetna soba s kupaonicama, kao i čitav niz pratećih sadržaja. Vjernici, tako, tijekom odmora u samostanu, mogu sudjelovati na svetoj misi i duhovnim obnovama, a za sve ostale, tu je prekrasna priroda i brojne kulturno-povijesne znamenitosti.

Crkva posjeduje muzej, a u njezinom stalnom postavu nalaze se brojni arheološki ostaci s područja biblijskih zemalja, od prethistorije do turskog razdoblja, kao i predmeti vezani uz svakodnevni život tih krajeva. Izložba u svome postavu ima i niz izdanja Biblija, od replika najstarijih rukopisa na izvornim jezicima do primjeraka hrvatskih prijevoda biblijskog teksta, ali i iznimno vrijednu kulturno-povijesnu knjižnicu koja se ponosi s dvije iznimno rijetke inkunabule, ali i oko pet tisuća knjiga ne samo religijskog sadržaja nego i s područja umjetnosti, književnosti, medicine i prirodoznanstva.

– “Mi se brinemo za naše tijelo da se na godišnjem odmori i pripremi za nove napore, no treba i dušu odmoriti. Odlučili smo kontinentalni turizam spojiti s onim duhovnim. Ovo je duhovni centar, za odmor duše i tijela. Želimo otvoriti vrata samostana svim ljudima dobre volje, onima koji trebaju prenoćište ili odmor od nekoliko dana. Religiozni turizam pomaže čovjeku, zato i kažemo u zdravom tijelu zdrav duh.” – rekao je Vjencislav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana, inicijator religijskog turizma.

– “Imamo 18 kreveta, registrirani smo kao Spomenik kulture i Duhovni centar koji nudi potpuni smještaj uz hranu ali i mogućnost aktivnog pomaganja u samostanu. Cijene su pristupačne; 30 eura je puni pansion, 10 eura je noć plus doručak. Na Jadranu su sobe s pogledom na more, kod nas u Cerniku je soba s pogledom na oazu mira, stoljetnu šumu i voćnjak. Životinje nam dolaze u dvorište, gosti imaju mogućnost susreta s izvornom prirodom, koja pruža miris i osvježenje, kao i lijek za naše oči.”

– ” Naši najbrojniji posjetitelji su djeca, kroz naš Biblijsko-arheološki muzej godišnje prođe dvije do tri tisuće posjetitelja. Trenutno imamo goste u prenoćištu, ljudi dolaze iz daleka u bolnicu za psihijatriju i palijativnu skrb “Sveti Rafael” na Strmacu, a njihovi najmiliji žele im biti što bliže, zato smo mi tu kao duhovno utočište. Umreženi smo s bolnicom, oni koji trebaju prenoćište mogu nam se obratiti. Samostan nudi mnoge pogodnosti i za starije, slabo pokretne. Iz Ministarstva turizma smještaj u samostanu ocijenili su kao visoku kategoriju. Debele zidine daju osjećaj ugode ljeti kao i tišinu potrebnu za kvalitetan odmor.” – dodao je gvardijan.

Komentari
Prethodni članakOdlični uspjesi Novogradiščana u Tuzli / foto
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: U četvrtak animirani film ”Veliko putovanje”