Najstarija šuma hrastova u Europi nalazi se nedaleko od Okučana, u šumi Prašnik – zaštićenom specijalnom rezervatu vegetacije. U nedjelju 22. rujna s početkom u 10:00 sati ispred Doma hrvatskih branitelja (Zrinskih 7) održat će se start biciklijade do Posebnog rezervata šumske vegetacije Prašnik. Jedinstvena je to prašuma starih stabala hrasta lužnjaka, zaštićena je kao cjelina još prije 88 godina i u šuma se od tada čuva za buduće generacije. 

Biciklijada nosi naziv “Putevima hrasta” iz razloga što su njen početak i cilj vezani istim stablom. Naime, Prašnik je poseban rezervat šumske vegetacije, prašuma hrasta lužnjaka, u kojem se nalaze jedna od najstarijih (preko 300 godina) i najmasivnijih stabala u Europi! Upravo je klon s najvećeg stabla posađen kod početne točke, Doma hrvatskih branitelja, te na taj način objedinjuje spomenuti događaj. Sama ruta je duljine 45 km (od toga je 15 km makadama), ravničarska je uz 2-3 uspona te se može odvoziti klasičnim trekking/gradskim biciklom. U Prašniku će biti osigurana hrana i piće kao i kombi vozilo ukoliko netko bude imao problema sa savladavanjem puta.

Biciklijadu organiziraju: Biciklistički klub Psunj, Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Nova Gradiška, Javna ustanova Natura Slavonica i Općina Stara Gradiška. Za sve upite i dodatne informacije pratite facebook stranicu “Biciklistički klub Psunj.“ 

Komentari