Rastuća kampanja #FreeInterrail poziva na uključivanje u program Europske unije koji omogućava besplatan prijevoz željeznicom svim mladim Europljanima. To je široko podržana ideja koju bi, u određenoj mjeri, mogla preuzeti cijela Europska unija. 

Kampanja pod nazivom #FreeInterrail dobila je podršku različitih umjetnika, političara, poduzetnika…, a pritisak na EU da se ona što prije realizira sve se više povećava, prenosi portal Euractiv.com.

U otvorenom pismu, koje su pokretači ovog projekta uputili Europskoj komisiji, a koje je objavio njemački tjednik Die Zeit 16. travnja, poziva se na stvaranje sustava besplatnog prijevoza vlakom kako bi se povećala mobilnost mladih u Europskoj uniji.

“Naš je prijedlog jednostavan: svi europski građani dobit će Interrail vaučer na svoj 18. rođendan. Vaučer vrijedi šest godina i može se koristiti u bilo kojem trenutku u trajanju od mjesec dana”, ističe se u pismu koje potpisuje stotinjak članova inicijative i predstavnika civilnog društva.

Trenutačno takav vaučer stoji 510 eura za mlade u dobi od 12 do 27 godina.

Budući da “samo mali dio europske mladeži” ima koristi od programa poput Erasmus ili Europske volonterske službe, taj Interrailov vaučer ponudit će svima “privilegij […] da se susreću sa svojim europskim susjedima i uranjaju u druge kulture, te stoga stvaraju kohezije unutar EU”, stoji u pismu Europskoj komisiji, piše Glas čiji članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Izvor: Glas Slavonije

Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakDobro razmislite prije nego se uputite u Irsku ili Njemačku
Sljedeći članakFrizbi za sve: Nova Gradiška postala deseti grad u Hrvatskoj koji ima svoj frizbi klub / foto