Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je od vrsnih kliničara dobio informaciju kako im se čini da je virus izgubio na snazi, no, kažu stručnjaci, to je ipak u ovom trenu teško tvrditi sa 100-postotnom sigurnošću.

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Jutarnji list dobio je potvrdu da se intenzivni odjel gotovo sasvim ispraznio i da je situacija poprilično dobra.

Jedna od teorija među stručnjacima jest da virus slabi. Mi smo imali mikrožarište bolesti na Braču gdje je obolio veći broj ljudi, a nitko od njih nije razvio težu kliničku sliku. Je li to zbog slabljenja virusa ili je u pitanju bila sreća, ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Virus je još nov i ne znamo znači li to da je epidemija pri kraju, čemu se svi nadamo. Neki, koji smatraju da virus slabi, u tome vide i naznaku da zbog toga neće biti ni novog vala. No, mislim da je zasad teško takvo što tvrditi sa sigurnošću – kaže dr. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za infektivne bolesti.

Ravnateljica te bolnice, dr. Alemka Markotić, pojašnjava kako svaka epidemija ima svoju početnu, uzlaznu i silaznu putanju, dodaje kako smatra da se Covid-19 zasad ponaša upravo prema toj već viđenoj matrici: početak, vrhunac, pad. Kakva je bila dinamika epidemije, ističe, znat će se tek za oko dvije godine.

Treba tu mnogo rada i usporedbi, i onih domaćih i onih iz svijeta. Svaki bi odgovor sada bio paušalan i nestručan – pojašnjava dr. Alemka Markotić.

Broj oboljelih je u padu, tako da ima i manje teže bolesnih – objašnjava Markotić i zaključuje kako vjeruje da možemo, ako se budemo pridržavali mjera, imati mirno ljeto. Naravno, očekuje da će se mjera pridržavati i naši gosti.

S njom se slaže i ministar zdravstva Vili Beroš koji također očekuje relativno bezbrižno ljeto.

Situacija nam je odlična, ali oprez ne smije popustiti. Naravno da možemo očekivati drugi val i za njega moramo biti spremni. Disciplina i fizička udaljenost, pranje ruku i dezinfekcija i dalje su glavni imperativ. Ni ljeti ne smijemo biti opušteni – napominje Beroš.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: ilustracija

Komentari
Prethodni članakVZS: Obavijest potrošačima na području Grada Nova Gradiška
Sljedeći članakNova Gradiška: Od idućeg tjedna popis pasa u kućanstvima