Benzin će od utorka u Hrvatskoj poskupiti za kunu po spremniku, dok će dizel pojeftiniti, objavio je portal cijenegoriva.info.

Portal navodi kako će spremnik od 50 litara benzina od ovoga tjedna biti skuplji za kunu nego prošloga tjedna, dok će isti spremnik dizela pojeftiniti za 12,5 kuna. Autoplin, također spremnik, bit će povoljniji za 3,5 kuna u odnosu na prošli tjedan.

Ova se promjena cijene benzinskog goriva događa usprkos tome što se cijena barela sirove WTI nafte u ponedjeljak prodavala po najnižoj cijeni u povijesti, i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje uslijed pandemije koronavirusa.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za svibanjske isporuke, budući da terminski ugovori ističu u utorak. Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule. 

Cijena također referentne Brent nafte pala je za oko 8 posto te se prodavala za oko 25 dolara po barelu.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

U ponedjeljak su padale i dionice najvećih naftnih kompanija, primjerice ExxonMobila za oko četiri posto.  

Podsjetimo, Rusija, Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a pretprošle su nedjelje  obznanile da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju. To smanjenje  proizvodnje iznosi 10 posto normalne svjetske opskrbe naftom, a ujedno je i jedno od najvećih smanjenja proizvodnje dogovoreno dosad.

Prošlog su tjedna, inače, cijene goriva u Hrvatskoj blago porasle u odnosu na tjedan prije, kada je cijena benzina potonula za 22 lipe po litri, a dizela 28 lipa.

Izvor: N1/AUTOR: Hina
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakNG PLUS ZA NEZAPOSLENE: Donosimo razgovor s ravnateljem Centra za socijalnu skrb Brankom Medunić
Sljedeći članakIskažimo humanost i u ovim teškim vremenima: U srijedu akcija dobrovoljnog darivanja krvi