AUTOR/Sbplus/T-portal

 

Budući da SDP nema apsolutno nikakve – ni unutarnje ni vanjske – prepoznatljive i konzistentne politike, niti ima jedinstveno vodstvo, Domagoj Hajduković (ministar vanjskih poslova te stranke u sjeni) podanički može valjati gluposti, a Krešo Beljak i HSS polako preuzimati pretpostavljenu ulogu SDP-a u hrvatskom društvu.

 

U oporbi različito gledaju na Inicijativu tri mora koju je u Varšavi, u posljednja dva dana, promovirala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, a koju je svojim dolaskom podržao i američki predsjednik Donald Trump. I dok u SDP-u ne vide ništa loše u jačem povezivanju Hrvatske sa zemljama srednje i istočne Europe, u HSS-u smatraju da se naša zemlja uvlači u sanitarni kordon koji služi tuđim interesima

Međunarodni tajnik SDP-a Domagoj Hajduković kaže da je Inicijativa pozicioniranje dijela članica Europske unije, ali ne nužno samo članica EU-a, u samoj Europskoj uniji, ali i gospodarsko-geološki, jer se radi uglavnom o novim članicama, odnosno tranzicijskim zemljama. U Inicijativi tri mora ne vidi ništa loše, dapače. Navodi da svaku suradnju koja promiče i čuva hrvatske interese u SDP-u podržavaju, kazavši da moramo surađivati sa zemljama srednje i istočne Europe koje su naši partneri u Uniji i izvan nje, piše tporta

‘Perspektiva ove asocijacije nije nužno loša, vidjet ćemo kako će se razvijati. Naš stav nije negativan’, kaže nam Hajduković, napomenuvši da sa svim članicama Inicijative imamo dobre bilateralne odnose, a da su ovo pak multilateralni u nekoj drugoj perspektivi.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, ne želi da Hrvatska bude dio neke velike vojne krajine

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže da je taj dio Europe uvijek bio takozvani sanitarni kordon Istoka prema Zapadu i Zapada prema Istoku. Podsjeća da je Poljska jedan od primjera jer je to zemlja koja je dijeljena između velikih sila, a poslije Drugog svjetskog rata praktički je premještena, dok je Austro-Ugarska raskomadana, a Jugoslavija se raspala. Beljak kaže da se sve to odigrava na tom ‘sanitarnom kordonu’.

Također smatra da je tamo, geostrateški gledano, jedini interes da se netko od nekoga zaštiti preko naših leđa, očito aludirajući, ali ne i glasno izgovarajući, na priče da je riječ o svojevrsnoj tampon zoni koju SAD gradi prema Rusiji.

‘Svi oni koji zagovaraju da budemo dio te velike vojne krajine Istoka ili Zapada rade protiv hrvatskih interesa i nisu nam saveznici’, oštro je poručio Beljak.

Naglasio je da smo dio Europske unije i moramo se vezati uz Njemačku i Francusku, a ne uz neki kordon koji postaje i koji je kroz cijelu povijest bio velika vojna krajina. Kazao je da je naš interes da budemo povezani sa zapadnim svijetom, a ne uz bilo kakve vojne krajine i koridore. Na činjenicu da projekt podržava SAD, zemlja predvodnica zapadnog svijeta, Beljak kaže da će Donald Trump doći u Hrvatsku, sad kad ga je predsjednica pozvala, pa će nam objasniti što to znači za nas i naše interese, hoćemo li biti dio pojasa koji graniči prema Istoku ili ćemo biti dio civiliziranog svijeta, u kojem neće biti potrebe za sanitarnim koridorima i granicama.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, ne želi da Hrvatska bude dio neke velike vojne krajine. Hajduković nije toliko kritičan kao Beljak i njemu je drago to što SAD nije izgubio interes za Hrvatskom i širom regijom jer se dosta spekuliralo da je pozornost SAD-a ‘Brian Hoyt Yee ostao je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika, koji je direktno nadležan za područje jugoistoka Europe. To je znak da State Department ozbiljno misli ostaviti pozornost na ovom dijelu svijeta jer su ostavili čovjeka koji najviše zna i dugo radi taj posao. Drugo, na sastanku s predsjednicom Trump je pokazao da je izuzetno dobro brifiran o situaciji u regiji i Hrvatskoj. Spomenuo je izrijekom LNG terminal na Krku. Govorio je na svoj osebujan način o alternativnim energetskim rutama opskrbe Europe, što je bitno Americi, ali je bitno i Europi’, smatra Hajduković.

Politiku SDP-a mogli bismo opisati jednom Krležinom rečenicom: „Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu”.

Komentari