Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili čak i više.“

Tri srdačne talijanske bakice, Nicolina, Vincenza i Maria, svojim su ponašanjem održale lekciju većini svijeta koji se smatra modernim, a kojemu posljednjih godina streme mnogi – bježeći od rata ili siromaštva. Ono što ih dočeka, nerijetko je daleko od bajke. Prema njima se mnogi odnose loše, želeći da se ‘vrate odakle su došli’.

No, iako tradicionalna, srca ovih triju bakica našla su prostor za ljubav prema djeci migranata. Fotografija njih tri, ubrzo je postala viralna jer u krilu svaka drži jednu malu afričku izbjeglicu. Slikale su se u rodnom gradu, Campoli del Monte Taburnu, u kojemu je smješten centar za prihvaćanje izbjeglica koje u Italiju stižu preko Sredozemnog mora.

Fotografija je prvo objavljena u zatvorenoj Facebook grupi od devetstotinjak članova, piše aleteia.org, ali se brzo proširila izvan nje.

Samo neke od reakcija glasile su – „Vidim da je svijet još sposoban pokazati humanost – bake koje se ponašaju kao bake za djecu u prihvatnom centru. Nakon svega, kada je 150 ljudi izgubilo živote u moru, ovo liječi moje srce.”.

Komentar je ostavio i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili čak i više.”

Sve poruke poslale su poruku koju je Italiji nedavno uputio i Papa Franjo, 28. srpnja, kada je zamolio međunarodnu zajednicu neka surađuje kako bi bilo „izbjegnuto ponavljanje sličnih tragedija te da osiguraju sigurnost i dostojanstvo svima”. Ove godine, naime, na putovanju prema Italiji iz Afrike, poginulo je već šesto migranata. Lako je zaključiti kako bi se malo tko odlučio na takav potez da nije očajan.

S obzirom na to kako se, prema medijskim napisima, a sve više i tvrdnjama vlasti u Bosni i Hercegovini, prema izbjeglicama odnosi Hrvatska koja je posljednja brana na ulasku u Europu, od talijanskih baki koje su u jednako teškoj situaciji kada je priljev migranata u pitanju, mogao bi učiti svatko. Naposljetku, bez obzira s kojeg kontinenta došla i koje god boje kože bila – to su i dalje samo djeca.

Izvorni tekst na engleskom jeziku o srdačnim bakicama, moguće je pročitati OVDJE.

Izvor/Foto: SBplus

Komentari
Prethodni članakNaš Dominik Milinković šesti na međunarodnoj završnici sportskih igara mladih u Splitu
Sljedeći članak150 aktivnih oglasa za posao na području županije; evo što se nudi u Novoj Gradiški