Hvala Uzvišenom Gospodaru svih svjetova. Hvala Svemogućem Stvoritelju koji nam je omogućio da dočekamo i da ispostimo i ovaj mjesec ramazan, koji nas je učinio svojim robovima, koji nam je ukazao na pravi put i koji nas izvodi iz tame na svjetlo. Neka je mir i spas na posljednjeg Njegovog Poslanika, na najboljeg Božjeg roba, Muhammeda s.a.w.s., na njegovu obitelj, na njegove prijatelje i na sve one koji ih slijede u dobru do Sudnjeg dana.

Punih mjesec dana, od zore do zalaska sunca, ustezali smo se od jela, pića i drugih tjelesnih užitaka. To mogu samo oni koji osjećaju iskrenu zahvalnost prema Stvoritelju za sve što nam je podario. Posteći ostvarili smo dominaciju nad zemaljskom dimenzijom samih nas. A to znači pobjeda nad pohlepom, požudom, srdžbom i mržnjom. Danas muslimani širom svijeta obilježavaju svoju pobjedu nad samim sobom, svojim prohtjevima, svojim strastima, kao i pobjedu nad zakletim neprijateljem ljudskog roda Iblisom (Sotona), neka je na njega Božje prokletstvo.
Ovaj današnji dan u kojem se nalazimo je dan kada muslimani širom svijeta iskazuju svoju radost, jer su proveli ovaj mubarek mjesec koji je već iza nas u ibadetu, u postu, klanjanju redovnih i dobrovoljnih namaza, u učenju Kur’ana, spominjanju Boga, dijeljenjem milostine…
U današnjem vremenu u kojem živimo prepunog napetosti, termina, obaveza, dužnosti, čovjek lako se iznervira, popuste živci i onda kaže i ono što ne misli. Volimo se u ime Boga, pokažimo da smo jedan drugom prava braća, ne budimo jedni drugima gladni vukovi, ne zavidimo jedni drugima, ne uhodimo jedni druge, ne otkrivajmo tuđe maane, ne nazivajmo jedni druge ružnim i pogrdnim imenima, jer ćemo za svaku izgovorenu riječ biti pitani.

Ramazan je vrijeme snažnog jačanja jedinstva i sloge. Muslimani tokom godine nikada više ne provedu zajedno kao u ramazanu. Tada najviše doznamo jedni o drugima. Mnogima će nedostajati tih susreta, razgovora i razmjene iskustava. Naročito je bilo intenzivno druženje s Kur’anom. S njim smo se družili tokom cijelog ramazana. Nakon ramazana postali smo bogatiji za neka kur’anska saznanja. Ukratko, tokom ramazana postali smo svjesniji neodoljivog kur’anskog iskaza, u kome stoji:
“Reci! Kad bi more bilo kao riječi Božje, prije bi mora nestalo nego riječi Božjih, makar mu dodali bezbroj mora.”

Ramazanski bajram je za islamske vjernike vrijeme i prilika kada oživljavaju svoje pozitivne kvalitete, toplinu, ljubav i mir svakome. Bajram je veliki dan za svakog muslimana i muslimanku. Bajram je radost u vjeri. Radost u dušama ljudi koji su postom čistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružna govora, svoje ruke od ružna posla. Za istinsku bajramsku radost i doživljaj najvažniji elementi su radost u srcu koje odašilja osmijeh na licu prilikom srdačnog zagrljaja i rukovanja, pomirenje i sa onima s kojima smo u svađi bili, obitelj na okupu, trenuci sreće i radosti sa njima, posjeta rodbine, prijatelja i susjeda. To su znaci našeg Bajrama. Podjelimo radost Bajrama sa svojim najmilijim, a posebno s onima između nas kojima je uskraćena rodbinska ljubav i toplina.

Bože, podari nam Tvoga nura (svjetlosti) u našim srcima i u našim dušama, daj nam Tvoga nura u našim ušima, u našim očima, u našim osjećanjima, na našim licima, u našoj krvi, u našim kostima, u našim rukama. Neka nam Tvoje svjetlo bude s naše desne i lijeve strane, ispred i iza nas, iznad i ispod nas. Bože, nek Tvoj nur bude svuda oko nas da ne posrnemo i ne pokleknemo na putu dobrote, mira i sreće za nas i za sve ljude dobre volje.
Bože, molimo Te svetošću ovog mubarek dana da našoj obitelji, rodbini, poznanicima i prijateljima ako su bolesni vratiš zdravlje, ako su dužni pomogneš da otplate dug, ako su tužni da im vratiš osmjeh u srcu i na licu, ako su siromašni da ih oslobodiš siromaštva, ako su poniženi da im vratiš dostojanstvo, ako smo im nažao učinili da nam oproste, a ako su oni nama učinili nepravdu, Bože, olakšaj nam da im svestošću ovog mubarek dana oprostimo!
malu!

Draga braćo, svima Vama želim sretan Bajram moleći Uzvišenog Boga. za Vaše zdravlje i svako dobro. Neka i ovaj Bajram bude u znaku jačanja naših obitelji, toplih i dobrih  odnosa među svima i moralne obnove pojedinca i društva.

Sa svim iskrenim i lijepim željama, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Husret ef. Hasanović, glavni imam

Komentari
Prethodni članakMamina poruka roditeljima nakon što jedino njezin sin nije pozvan na rođendan
Sljedeći članakRadni sastanak Gradonačelnika Grgića i predstavnika Ministarstva branitelja / Foto