U razdoblju od 2021. do 2027. godine Europska unija ponudit će program za vatrogasna vozila zahvaljujući kojem bi se u Hrvatskoj, pa samim tim i na području Brodsko-posavske županije, uz profesionalno vatrogastvo koje je na zavidnoj razini opremljenosti, i vozni park DVD-ova obnovio novim vozilima. No, do tada lokalna uprava i samouprava na razne načine pokušava pomoći dragovoljnim vatrogasnim društvima koja u manjim sredinama prva izlaze na teren, a vrlo često zapravo imaju prilično star vozni park.

Na području Brodsko-posavske županije, uz dvije JVP –  novogradišku i slavonskobrodsku , 63 su DVD-a u kojima je prosječna starost vozila 35 godina. Kako bi barem donekle pomogli obnovi voznog parka, predstavnici Brodsko-posavske županije, zajedno s predstavnicima još četiri slavonske županije, posjetili su Vatrogasnu školu u Telfsu, pokrajina Tirol, Austrija. Posjeta, u kojoj su predstavnici brodske i osječko-baranjske županije boravili po prvi puta, odrađena je u sklopu projekta donacije vatrogasnih vozila Tirola za slavonske DVD-ove te obuke slavonskih vatrogasaca u Telfsu, piše SBPlus

– Do sada je kroz ovaj projekt Dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Slavoniji donirano 160 vozila. Ono što je ovdje važno napomenuti jeste podatak da prije same donacije čelni ljudi projekta obiđu na terenu vatrogasna društva, njihove objekte i domove kako bi vidjeli gdje će donirana vozila biti smještena. Donacija stiže samo onima koji imaju adekvatne uvjete. Kako mi očekujemo da bi u realizaciju projekta mogli ući za godinu do godinu i pol radit ćemo na poboljšavanju uvjeta u DVD-ima u mjestima gdje je to potrebno – kazao je zamjenik brodsko-posavskog župana, Stjepan Bošnjaković koji je bio dio delegacije koja je posjetila Tirol.

Dodaje kako je projektom obuhvaćena i obuka vatrogasaca u DVD-ima kojima se doniraju vozila. – Vozila nisu nova, nego rabljena, ali i dalje su u puno boljem stanju od većine voznog parka kojim raspolažu naši DVD-ovi – naglasio je Bošnjaković.

Svjesni važnosti DVD-a, koja posebice do izražaja dolazi u sušnim godinama kakva je ova, i u situacijama kada je veliki broj požara na otvorenom čemu svjedočimo proteklih dana, u Brodsko-posavskoj županiji i sami, u okviru svojih mogućnosti ulažu u to područje. Tako je nedavno uloženo sto tisuća kuna, i to za DVD Sibinj 50 tisuća, a za Okučane i Donje Andrijevce, koji imaju inače najbolje uređen i opremljen sustav dobrovoljnog vatrogastva na županiji, po 25 tisuća kuna. No sve je to, svjesni su u Županiji, nedovoljno za širi napredak, zbog čega su se i odazvali pozivu da posjete Tirol i postanu dio projekta u kojem će uz vozila dobiti priliku i za obuku vatrogasaca. Naime, u tamošnjoj školi osposobljavanja vatrogascima se nudi mogućnost prolaska 75 različitih vidova obuke. 

Izvor/Foto: SBPlus

Komentari
Prethodni članakTeška nesreća na A3, otac i kći u bolnici: “Kombi je letio 40 metara”
Sljedeći članakDavor Vlaović u Hrvatskom saboru: Pitam se što mi u Hrvatskoj jedemo?