Policija je uputila apel građanima u povodu proslave Nove godine i upotrebe pirotehničkih sredstava. Poručuju – kako bi se izbjegle neželjene posljedice nemojte djeci davati pirotehnička sredstva i čuvajte ih na njima nedostupnim mjestima. Prošle je godine teže ozlijeđeno 9 osoba, od toga 3 djece.

Policija je uputila upozorenje djeci, roditeljima i vlasnicima trgovina na kazne po Zakonu o eksplozivnim tvarima. Prema tom zakonu od 20.000 do 40.000 kuna kaznit će se tvrtka ili trgovina i njezin vlasnik ako prodaju pirotehničke igračke osobama mlađima od 14 godina.
Od 1000 do 5000 kuna kazna je za svakog tko se koristi pirotehnikom za male vatromete u zatvorenom prostoru, na prostoru gdje se okuplja više ljudi ili u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca. Pirotehnika za male vatromete može se prodavati samo osobama starijima od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Maloljetnici ih smiju rabiti samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

Korištenje pirotehnike može potaknuti agresivnost kod djece i dovesti do počinjenja kaznenih djela ako izazivanje straha kod drugih osoba u djeteta izaziva povoljan efekt, stoga je bitan pojačani roditeljski nadzor, poručuju MUP-ovi stručnjaci za maloljetničku delinkvenciju.
Djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama. Najčešće ozljede kod neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive.
Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe.
Konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća. Apeliramo: nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljajte vozilima, stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova uz poziv vozačima da se u prometu pridržavaju propisa i prilagode brzinu vremenskim uvjetima.

 

Moguće provale u domove

Provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Činjenju ovih kaznenih djela pogoduju brojni razlozi poput: nepažnje, površnosti, lakomislenosti, nemarnog odnosa prema osobnoj ili tuđoj imovini, nedovoljna zaštita… Uz to, provalnici pojačano djeluju upravo u vrijeme kada u domovima nema njihovih vlasnika. Stoga su blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja upravo ono vrijeme u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Autor: MUP/photo: ilustracija

Komentari
Prethodni članakNakon hajke, u koju su se uključili i neki njegovi članovi, novogradiški SDP u lokalne izbore ide jači i odlučniji
Sljedeći članakNovogodišnji običaji tragom globusa