Mjesec rujan, već tradicionalno, mjesec je kada se sjećamo prvih dana Domovinskog rata i svih onih hrvatskih branitelja, ljudi koje smo poznavali, naših sugrađana, koji su poginuli, umrli ili su ranjeni. Jedan od njih je bio i naš sugrađanin Antun Želja Martinović.

Brojni ga Novogradiščani i žitelji šireg novogradiškog kraja pamte i znaju kao vrsnog sportaša i zaljubljenika u karting utrke.

Ljubav prema automobilima, adrenalinu, obilježila je dobar dio njegovog života, a svojevremeno je stekao titulu prvaka Hrvatske u kartingu u klasi 125 kubika. Ove godine navršava se još jedna tužna obljetnica njegove smrti.

5. rujna 1991. godine, prilikom izviđanja terena policijskim borbenim oklopnim vozilom u zasjedi između Trnave i Mašičke Šagovine poginuo je hrvatski policajac Antun Želja Martinović.

Martinović je rođen 12. siječnja 1954. u Novoj Gradiški gdje je i odrastao. Ondje je završio srednju trgovačku školu te stekao zvanje prodavača. Ipak, njegova najveća ljubav bio je automobilizam. Ubrzo se prekvalificirao i stekao zvanje automehaničara. Radio je jedno vrijeme u Trgoprometu, a kasnije je osnovao privatno poduzeće. Bavio se kartingom i to vrlo uspješno. Bio je prvak Hrvatske u klasi 125 kubika.

Kada je počeo Domovinski rat dragovoljno je pristupio Hrvatskoj policiji. Ratovao je na novogradiškom ratištu i to kao vozač borbenog oklopnog vozila. U jednom od izviđanja, 5. rujna 1991., njegov su BOV pobunjeni Srbi pogodili zoljom. Iza sebe ostavio je suprugu i troje djece.

Antun Želja Martinović pokopan je na novogradiškom groblju, a posthumno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992. i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te mu je dodijeljen čin bojnika.

Izvori
Literatura
Vukšić, Ante. Novogradiški žrtvoslov : Domovinski rat na novogradiškom području : 1990-1995. Nova Gradiška: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Nova Gradiška; Arca, 2009.

Internet
NovaGra: “100 godina automobila u Novoj Gradiški”, pristup ostvaren 27.8.2019.

Komentari
Prethodni članakPrvog dana nastave župan Marušić obišao škole u Garčinu i Starom Petrovom Selu
Sljedeći članakPrijavi se i postani nogometni sudac