Antonio Blažeković, osmogodišnji dječak iz Nove Gradiške, niže uspjehe u motokrosu.
Tata, hoću li danas nakon vrtića moći voziti motor?, pitanje je koje svako jutro postavi Šimun Ivandić (6), najmlađi hrvatski vozač na dva kotača.
– Na utrkama je fora! Samo je važno da imam dobar start. Osvojio sam i pehar, pa sam ga nosio u vrtić kako bih ga svima pokazao – ponosno je rekao Šimun nakon što je zaustavio motor kraj nas na prašnjavoj motokros-stazi Ribnik pokraj Karlovca. Netom prije skakao je na motoru u zrak, jurio, trenirao ulaske u zavoje…
Ma kakvi crtići, daj motore.

– Nedavno me mučio mliječni zub na treningu pa sam ga sam izvadio i stavio ispod kacige – smije se mladi Samoborac kojem su roditelji motoentuzijasti.
– Nekad smo vozili i po 18 tisuća kilometara godišnje, supruga i ja vozili smo se i do Grčke – kaže tata Ante.
Sin vozi motokros na motoru sa 50 KS.
– Doma ne gleda crtiće, nego Motors TV. Danas je najmlađi motokros-vozač u Prvenstvu Hrvatske, a iako svi misle da smo ga mi na to nagovarali, to nije tako. Sam je odlučio da i on želi voziti motor, kojih je naša kuća puna – dodaje tata Ivandić, čovjek koji je vespom iz Zagreba stigao do Münchena na tamošnji kultni motoreli Elefantentreffen.
– Već devet godina na motoru odlazim na tu utrku, koja se održava u siječnju ili veljači, spavamo u kampu u snijegu u šumi pokraj Münchena. To je pravi doživljaj! – kaže Šimunov otac.
Njihov sin svoju vozačku filozofiju objašnjava:
– Kad padnem na utrci, onda se brzo dignem i naljutim te odlučim kako ću ih sada sve prestići. Ne odustajem!
Najmlađi vozač brani boje Kreator Racing Teama, momčadi koja je 2012. u Formuli Renault 2.0 bila doprvak Italije te prvak Hrvatske u kartingu, a danas se bore za titule juniorskih prvaka, ali u motokrosu.

Dječak Šimun uči od već iskusnog Nikole Hranića (13), vozača koji pobjeđuje na svim utrkama na kojima starta!
– Vodeći sam u Prvenstvu Europe, pobijedio sam na otvaranju sezone naše jugoistočne zone u Grčkoj, lani sam bio u finalu u Finskoj, ove godine ću u Letoniju – kaže Nikola, koji je odmah nakon pobjede u grčkoj Giannitsi s tatom Marinkom sjeo u kombi i cijelu noć putovao kako bi drugi dan stigao na start Prvenstva Hrvatske, gdje brani naslov.
Hranić, naš najperspektivniji vozač i vlasnik Zlatne kacige za tri titule prvaka zaredom, dodaje:
– U Bedekovčini sam i nogometni i rukometni vratar, tako da sam naučio dobro padati, ali moram priznati da je ljepše pasti s motora u blato, nego zbog lopte na tvrdo… Manje boli!
Dečki u zraku na motoru skaču i preko četiri metra u visinu te lete preko deset u daljinu.
– Ne bojimo se! Znate, motokros je vozio moj djed, moj otac Marinko te stric Mato, koji je krajem 70-ih bio prvak bivše države… Danas su oni prestali, a što bih ja drugo radio? – pita se Hranić.
Hoću dva kotača

U Kreator Racing Teamu voze i Puljanin Matija Šterpin (9) i Antonio Blažeković (8) iz Nove Gradiške, koji se također počeo natjecati u vrtiću, a danas vozi svoju drugu sezonu. Otac doprvaka Hrvatske Pavle Blažeković kaže:
– Kad je Antonio s pet godina vidio vozače na utrci motokrosa, želio je samo to. Probali smo voziti i karting, ali mi je on odmah rekao: – Tata, to nije to, hoću na dva kotača!

Autor: Večernji list

 

 

Komentari
Prethodni članakMladi Andy snimio svoj prvi video spot!
Sljedeći članakHPD “Tomislav” obilježio 110 godina rada