Mlada i teško oboljela Novogradiščanka Antonija Kraljić Tonka (22), pozitivna djevojka koja se bori s petnaestak tumora, zajedno s majkom Milicom vratila se iz Njemačke u kojoj je obavila sve potrebne pretrage i otkrila postoji li mogućnost popravka trenutne zdravstvene situacije. 

Pri dolasku u Njemačku, nakon odrađene papirologije, Antoniju su odmah uputili na magnetsku rezonancu u klinici, a potom i na potpune pretrage sluha, slušnih živaca i sve što je bilo potrebno.

-Nakon obavljenih pretraga odmah smo dobile nalaze i razgovarale smo otvoreno s prof. dr. H. Lowenheim, oftamologom koji nam je nalaze lijepo, stručno i detaljno objasnio – rekla nam je Antonijina majka Milica

Naime, što se tiče Antonijinog sluha, prema nalazima ona je potpuno gluha osoba. Slušni živci uopće ne reagiraju, odnosno živac gdje je tumor operiran, iza uha, na koje je Antonija čula prije operacije je oštećen prilikom operacije, a drugi živac, gdje je tumor zračen, isto tako ne funkcionira. Antonija na to uho nije čula ni prije operacije i to je bio razlog odlaska liječnicima.

Ipak postoji jedna mogućnost –  ugradnja implanta. 

-Sačekali smo jedno vrijeme da se prof. dr. H. Lowenheim (oftalmolog) i Prof. Dr. med. Martin Schuhmann (neurokirurg) zajedno sa svojim timom detaljno pregledaju Antonijine nalaze, dogovore se što i kako se može napraviti. Nakon nekog vremena u svoj kabinet nas je primio Prof. Dr. med. Martin Schuhmann, vrlo srdačan i pristupačan čovjek, objasnio nam je prvenstveno stvar oko implanta, da to može i da bi Antonija mogla s njim i na magnet… Prof. Dr. med. Martin Schuhmann nas je uputio u Hrvatsku oko ugradnje implanta jer kad se implant ugradi Antonija mora ići na vježbe slušanja. Stoga naš sljedeći korak oko toga je saznati u kojoj klinici za sluh se može ugraditi implant s kojim Antonija može na magnet – dodala je Milica

Pozitivno je to što za sada svi tumori miruju, nije ih potrebno dirati, odnosno to bi bilo opasno jer operacijom tumora dok oni miruju mogli bi se aktivirati i u slučaju da krenu rasti za Antoniju bi to bilo vrlo problematično.

Tumor kod oka je vrlo velik i opasan, isprepleten je krvnim žilama, dok više malih tumora kod malog mozga su nedostupni i isto tako isprepleteni krvnim žilama što ih čini također opasnim, ali pozitivno u tome svemu je to što i oni miruju i bilo bi idealno da ne rastu, ali potrebno ih je stalno promatrati.

Antonija će u Njemačku na kontrolu za godinu dana zbog tumora, jer što se tiče Hrvatskog zdravstva više mu ne vjeruje, naročito što je upoznata s tim da ako se tumori aktiviraju i bude bila potrebna operacija prilikom koje, ako se stvori bilo kakav oblik nepažnje, može doći do sljepoće (tumor kod oka) ili do nepokretnosti (tumori kod malog mozga). 

Svakako Antonija će i dalje odlaziti na redovne pretrage u Hrvatskoj kako bih pratila tumore i ako slučajno dođe do aktivacije tumora, da može pravovremeno reagirati i uputiti se u Njemačku.

Bez obzira na težinu svih tih vijesti Antonija ih je primila potpuno smireno i ponovno je našla pozitivnu stranu u svemu.

– Uistinu nam je drago da je takav borac i da se ne predaje bez obzira na sve i da se toliko uzda u Boga i smatra da se ovo sve dogodilo s razlogom te da će na kraju pobijediti bez obzira koliko borba trajala i koliko bila teška ili komplicirana Antonija je vrlo uporna i uvjerena da će uspjeti sve što želi, ali samo kad za to očito bude pravo vrijeme. Treba biti strpljiv i neumorivi.
Svakako željela bih istaknuti kako na pretragama cijelo vrijeme je s nama bio čovjek, koji želi ostati anoniman, pomogao nam je ispuniti papirologiju, pomogao sporazumjeti se s liječnicima i sve nam je lijep prevodio. Uistinu sve zahvale takvom dobrom i nesebičnom čovjeku. koji nas je vozio od Minhena do Tübingena i obratno, osigurao smještaj, hranu. Isto tako sve pohvale doktorima, sestrama koji sve rade spretno, ljubazno i brzo i sve žele lijepo i detaljno objasniti – zaključila je Milica 

Foto: Arhiva

Komentari
Prethodni članakDavor Vlaović: Plan je uništiti hrvatsku industriju, zašto?
Sljedeći članakNestala 31-godišnja Helena Dokozić