U vremenima kada mladi i obrazovani ljudi masovno napuštaju Hrvatsku, još uvijek ima i svijetlih primjera, jedan od njih je djevojka iz Dragalića.

Josipa Marjanović je s nepunih 19 godina otvorila je vlastitu firmu. Upisala je Učiteljski fakultet u Rijeci i završila prvu godinu, no kroz nekoliko mjeseci i kontakt s ljudima i stranim turistima otkrila je kako je turizam nešto što ju više zanima. Nakon što se prekvalificirala za hotelijersko turističkog tehničara te paralelno za poljoprivrednog tehničara otvorila je firmu u Dragaliću koja se u početku bavila pretežito poljoprivredom. Krenula je s uslugama u turizmu i krajem svibnja ove godine doregistrirala je Turističku agenciju na već postojeću i promijenila ime u Liberta Travel.

-” Imala sam kontakt s ljudima iz različitih kultura, zemalja, i Rijeka kao grad je definitivno utjecala na moj odabir prekvalifikacije. Tata je bio najveća podrška u cijelom procesu. Najveći kamen spoticanja je administracija u Hrvatskoj no nije me to spriječilo da ustrajem u svojoj odluci.”

-” U turizmu se odlično snalazim jer imam dovoljno iskustva iz drugih turističkih agencija s kojima sam surađivala, odrađivala sam i organizaciju putovanja i samo praćenja putnika. Poljoprivreda je i dalje aktualna, time se i dalje bavim jer Slavonija ima potencijala. Država je pomogla subvencijama za mlade, čim sam otvorila firmu za poljoprivredu dobila sam potporu države, troškovi su veliki no ta sredstva su dobro došla, treba samo biti ustrajan.”

Josipa je danas s 23 godine sam svoj gazda, posla ima i teško joj pada odlazak mladih ljudi. Poručuje kako za početak treba barem pokušati u Hrvatskoj, načina i prilika ima dovoljno jer posao u inozemstvu uvijek može biti plan b.

-” Teško mi je odrediti fiksno radno vrijeme, uvijek ima posla, upravo sam organizirala prvo putovanje u Crikvenicu koje će biti održano u subotu 22. kolovoza. Cijena karte je 140 kuna uz uključen lunch paket, djeca će dobiti 50% popusta. Korona je otežala situaciju no pridržavat ćemo se svih preporučenih mjera i vjerujem da će to biti jedno radosno putovanje. Mnoge obitelji u Slavoniji ne mogu si priuštiti odlazak na more na više dana zato sam krenula s jednodnevnim izletima. Svi koji imaju bilo kakvo pitanje mogu se javiti na 097 736 3291 ili na mail [email protected], uplate se vrše putem online transakcije, ili uplatnicom u Fini, bitno mi je da barem jedna osoba uplati ako ide veći broj iz jedne obitelji, ostatak novca može se platiti na samom početku putovanja. U subotu će biti sunčano vrijeme i svi koji nisu bili na moru ili žele ići po pristupačnoj cijeni mogu se prijaviti.”

Josipa surađuje s Turističkom zajednicom Nova Gradiška. Kako naglašava, gosti prvo kontaktiraju Turističku zajednicu koja zatim preporuči Josipinu Liberta Travel agenciju. 

-” Ovaj posao je velika odgovornost. Čekala sam savršen trenutak za prvo putovanje, no ako bi čekala da se prestanem bojati ili savršene uvjete pri kojima bi korona nestala, samo bi izgubila dragocjeno vrijeme. Jednostavno se moram progurati i nastaviti hrabro dalje. Želim napraviti kvalitetan posao, da stranci čuju za Slavoniju, da dođu i dožive sva bogatstva i čari koje imamo, samo ih nismo svjesni. Nije me strah konkurencije, posla ima za sve, moja vizija zasada je jedinstvena, želim to maksimalno iskoristiti.”

Josipa planira zaposliti još jednu ili dvije osobe, kako kaže posla ima dovoljno, a time bi privukla mlade ljude i pružila im opciju ostanka u Hrvatskoj. U planu joj je platiti tečaj za vodiča svojim budućim zaposlenicima. Dovoljno je imati želju za radom i strast za poslom, organizacija je izrazito bitna kao i dobro snalaženje u situacijama kada krene po krivu. Josipa Marjanović puna planova no s jednom željom i vizijom, približiti ljepote Slavonije svim ljudima, kako bi zajedničkim snagama razvili turizam i prikazali bogatu povijest i kulturu ovoga kraja.

Turizam donosi onu toliko važnu otvorenost Slavonije prema svijetu i svijeta prema Slavoniji. Otvorenost koja će omogućiti većim ili manjim proizvođačima da ih svijet vidi i prepozna, baš kao što je proteklih godina prepoznao istarske maslinare i vinare ili paške sirare…

Komentari
Prethodni članakI dalje raste broj zaraženih u Brodsko posavskoj županiji
Sljedeći članakŽupanija raspisala natječaj za 54 pomoćnika u nastavi i 6 stručnih komunikacijskih posrednika