I današnja, 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška započela je uobičajenim aktualnim satom koji su i ovoga puta gradski vijećnici iskoristili za postavljanje pitanja iz svakodnevnog funkcioniranja grada i gradske uprave. Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić i poželjela svim sugrađanima, prije svega, puno zdravlja i svako dobro povodom Božića i novogodišnjih blagdana.

HDZ-ov Željko Bešlić i ovoga se puta osvrnuo na izgradnju nove gradske vijećnice u središtu grada. Kako je istaknuo, očit je to primjer, po njemu, suludog bacanja novca poreznih obveznika i građana ovog grada na staklenu fasadu i privatni kafić:

– Potrošit ćemo u tu svrhu sedam i pol milijuna kuna u ovom demografski uništenom gradu. Sa dva i pol milijuna kuna za fasadu robne kuće to je ukupno deset milijuna.

Ljupina, Prvča i Kovačevac su bez pješačkih staza i riješene kanalizacije, a istovremeno se diže kredit za gradske bazene. Treba još jednom naglasiti da je to investicija financirana isključivo iz gradskog Proračuna, bez subvencija. Koliko je to u ovom trenutku pametno – upitao je i postavio pitanje postoji li projektna dokumentacija na temelju koje je predviđeno potrošiti 2,5 milijuna kuna za fasadu na zgradi bivše robne kuće.

Odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić:

– Prije svega, zaželio bih dobrodošlicu našem sugrađaninu i saborskom zastupniku Vinku Grgiću. u naš grad. Naravno da postoji građevinska dozvola, troškovnik i sporazum između vlasnika te zgrade u kom omjeru sudjeluju u financiranju ovog projekta. Grad Nova Gradiška je kupio prvi kat i podrum robne kuće u kojem mislimo smjestiti kompletan gradski i županijski arhiv, na prvom katu će biti Kulturni centar za mlade i Gradska knjižnica Nova Gradiška te dio koji će koristiti Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković i zbog toga ti radovi „idu” preko Učilišta.

Za riječ se javila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić te napomenula da je Gradsko vijeće donijelo odluku o kupnji dijela prvog kata.

Pitanje je postavila i HDZ-ova Ljiljana Ptačnik:

– Grad Nova Gradiška početkom prosinca 2018. godine s Ministarstvom državne imovine potpisao je ugovor kojim RH daruje Novoj Gradiški vojarnu u vrijednosti preko 11 milijuna kuna. Svrha toga je bila rekonstrukcija zgrade s ciljem izgradnje Sveučilišnog kampusa, studentskog restorana, zgrade Državnog arhiva i Muzeja šegrta Hlapića. Što je s tim projektima i samom zgradom koja je devastirana i predstavlja opasnost za prolaznike – upitala je.

– Prednja zgrada je trebala biti ustupljena na korištenje novogradiškoj bolnici, međutim pregovori su stali. Na tom prostoru neće biti Muzej šegrta Hlapića, ali je tu sada smješten Muzej prometa i tehnike. Jedan dio zgrade je dan na korištenje HGSS-u. Nadam se da će od ovih ostalih projekata nešto u sljedećem razdoblju biti odrađeno – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Za riječ se javio i HDZ-ov Antun Škvorčević. Postavio je pitanje fasade stare robne kuće i transparentnosti financiranja i izvođenja ovoga projekta:

– Prikazani podatci nas dovode u zabludu i zanima nas s kolikim iznosom ostali suvlasnici participiraju u tom projektu. Također, zanima me u kojoj je fazi realizacija CEKOM-a – pitao je.

– Naravno da postoje tri suvlasnika ove zgrade koji participiraju i u ostalim građevinskim radovima na ovom objektu. Svaki od ulagača će odraditi jedan dio i naravno da će sudjelovati i u sufinanciranju izrade fasade. Što se tiče CEKOM-a, trenutno je u tijeku postupak javne nabave, nikakva sredstva još nisu povučena od resornog ministarstva, trebala se dobiti akontacija u vrijednosti oko 31 milijun kuna. Grad bi trebao potpisati zadužnicu, no oprezni smo po tom pitanju i vidjet ćemo što učiniti. Grad bi u tom slučaju trebao osigurati dodatna sredstva za ovaj projekt. Grad tih novaca nema i postavlja se pitanje koliko smo mi u ovom trenutku spremni za to. Intenzivno se na ovom problemu radi i vjerujem da ćemo do kraja godine naći rješenje – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Vidošić.

Za riječ se javila i potpredsjednica Gradskog vijeća i predsjednica Kluba HDZ-a Ljiljana Lukačević:

– Kroz četiri proračunske godine vaše izvršne vlasti ostali su mnogi nerealizirani projekti i projekti nejasne sudbine. Što je s projektom studentskog kampusa? U gradu Novoj Gradiški postoji samo jedan studij Sestrinstva koji pohađaju studenti kojima smještajni kapaciteti uglavnom ne trebaju.

Vi ste potrebu izgradnje kampusa pojašnjavali otvaranjem Studija robotike. Već pet, šest godina ga najavljujete, a nikako ne otvarate. Pitanje je i gdje bi taj studentski kampus trebao biti?

2017. godine platili ste iz gradskog Proračuna izradu idejnog projekta za sveučilišni kampus u vojarni ateljeu „Arhitekt” i te iste godine ishodili lokacijsku dozvolu. Međutim, njega u vojarni nema.

2018. i 2019. godine ste iz Proračuna potrošili 750 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije i građevinske dozvole za sveučilišni kampus na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske. Pitam vas gdje je, zapravo, sveučilišni kampus trebao biti i kako ćete opravdati uložena sredstva?

Drugo se pitanje odnosi na projekt „Zlatni grad” koji je trebao povećati kvalitetu života naših starijih sugrađana. Pitam vas što je s tim projektom? Također, mnoga obećanja umirovljenicima ste dali, ali ih niste izvršili. Samo u ovoj godini planirali ste 200 tisuća kuna za jednokratne pomoći umirovljenicima, a isplatili ste im pola toga što ste obećali – konstatirala je Lukačević.

– Nije baš da nismo ništa radili ove četiri godine. Mnoge smo projekte i realizirali.Naravno da smo rebalansom Proračuna smanjivali one projekte koji nam nisu prošli ili nisu bili sufinancirani od ministarstava. Poznato je da u planiranju Proračuna trebaju biti osigurana vlastita sredstva i da se rebalansom prave korekcije.

Što se tiče kampusa, u pravu ste. Lokacija na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske bi trebala biti lokacija kampusa. Dobivena ja građevinska dozvola, no vrlo dobro znate zbog čega ti projekti nisu realizirani. Očekujemo sredstva od Projekta malih gradova.

Imamo pripremljena 22 projekta s građevinskim dozvolama i ukoliko dobijemo sredstva, mnogi od ovih projekata zasigurno će doći na red. Ako i aktualna vlast ne bude u sljedećem razdoblju na vlasti, sve buduće izvršne vlasti zasigurno će nam biti zahvalne na tome.

Što se tiče Studija robotike i informatike pregovori su u tijeku, jako je teško, no ustrajat ćemo.

Što se tiče projekta „Zlatnog grada” taj bi se projekt također trebao financirati iz Projekta malih gradova. Što se tiče umirovljenika, svi koji su podnijeli zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć uredno su dobili svoja sredstva – odgovorio je Vidošić.

Pitanje je postavio i HDZ-ov Tomislav Bećirević:

– Na prošloj sjednici sam postavio pitanje mogućnosti smanjivanja prireza kako bi se pomoglo našim gospodarstvenicima i malim poduzetnicima. Imam dojam da nismo učinili dovoljno i to me žalosti. Kada sam to predložio na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća odgovorili ste mi da bi se time smanjili prihodi grada.

Osobno smatram da je naš grad u posljednjih godinu dana potrošio desetak milijuna kuna koji nemaju nikakav značaj za širu društvenu zajednicu.

Imamo dva milijuna kuna utrošenih za kafić na teniskim terenima; pet, šest milijuna kuna za novu Gradsku vijećnicu. Tu je i uređenje petog kata postojeće upravne zgrade Grada Nova Gradiška, uređenje robne kuće. To nisu prioriteti.

Nama je prioritet vrtić. Imamo već treću godinu zaredom situaciju da nam 70 djece čeka na upis u vrtić. U ovoj godini zasigurno neki od tih projekata nisu trebali biti realizirani i trebali su biti usmjereni u druge projekte. Također, desetak puta zasigurno je na sjednicama Gradskog vijeća ponavljano da se ide s projektom CEKOM-a. Sad kažete da ćete znati do kraja godine hoće li on ići. Strašno sam razočaran jer je intenzivno lobirano da Grad Nova Gradiška dobije 120 milijuna kuna za projekt CEKOM-a. Vi sada govorite da ćete vidjeti hoćete li se ići s time. Ukoliko ne dođe do realizacije ovoga projekta, smatrat ću ovu vlast odgovornom za odustajanje od najvećeg projekta koji je trebao doći u grad Novu Gradišku – ustvrdio je Bećirević.

Odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić:

– Ne vidim zašto nekome tko uredno dobiva svoje osobe dohotke treba uzimati prirez. Što se tiče vrtića, 2017. godine financirali smo Dječji vrtić Nova Gradiška s 2,5 milijuna kuna.

Zadnjim Proračunom smo za vrtić dali četiri milijuna kuna, 60 posto sredstava. Zar to nije dovoljno?! Maksimalno nastojimo biti korektni.

Jesu li neki projekti trebali biti realizirani ili ne, građani će na izborima ocijeniti je li to trebalo.

Što se tiče CEKOM-a, ne radi se o 120 milijuna kuna, već devedesetak. No, ja vas pitam je li bi vi htjeli biti predsjednik Skupštine ovoga društva i potpisati zadužnicu na 31 milijun kuna?! Ogromni novci su u pitanju, radi se o gotovo cijelom jednogodišnjem Proračunu za grad Novu Gradišku.

Sve to primamljivo izgleda, ali treba reći da ukoliko netko od partnera odustane, Grad plaća penalizaciju i sve ostalo. Nije jednostavno – zaključio je Vidošić.

Za riječ se javila i SDP-ova Marijana Škara Ivković:

– Apostrofirala bih projekte koji su realizirani u ovoj teškoj godini. Uspješno je izgrađen projekt komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, realizirano je reciklažno dvorište, projekt „Naš grad razvrstava otpad”, Tehnološki inkubator, Slavonski dućan. Sve su to projekti vrijedni preko 40 milijuna i koji su u ovoj godini uspješno realizirani. Za sljedeću godinu se nadam da ćemo svi zajedno izaći bolji, da će se poduzetnici izvući iz krize i da će nam svima biti bolje – rekla je Škara Ivković.

Za sve izneseno „zaradila” je opomenu predsjednice Gradskog vijeća Ljepše Rakas Vujčić jer nije postavila pitanja, a odgovore na vijećnička pitanja daje zamjenik gradonačelnika.

Predsjednica je zaključila aktualni sat pozdravom sugrađanima, čestitala nadolazeće blagdane i izrazila nadu da ćemo se uskoro družiti uz povoljnije epidemiološke uvjete.

Komentari
Prethodni članak175 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji, preminule dvije osobe
Sljedeći članakSutra maraton kratkometražnih filmova – program za djecu