Aktualni sat današnje, 25. sjednice Gradskog vijeća ne bi se po mnogočemu razlikovao od ostalih da nije, zbog epidemiološke situacije i mjera Nacionalnog i Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije održan elektroničkim putem. U skladu s propisanim epidemiološkim mjerama u Gradskoj su se vijećnici danas nalazili predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić i zamjenici gradonačelnika Borislav Vidošić i Ivana Trupina te tajnik Grada Zlatko Zebić, dok su ostali gradski vijećnici u radu sjednice sudjelovali putem online platforme.

Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić. Kako je istaknula, od ukupno 17 članova sjednici je nazočilo 15 gradskih vijećnika što je dovoljno za pravovaljano odlučivanje.

– Ovo je po mnogočemu povijesna sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, želim svima vama, našim Novogradiščanima i njihovim obiteljima puno zdravlja u ovim nepovoljnim prilikama koje su nas sve zadesile – istaknula je.

Nakon što je jednoglasno usvojen dnevni red sjednice, krenulo se s vijećničkim pitanjima.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik u ime svih vijećnika Kluba HDZ-a uputila je pozdrave svim našim sugrađanima, posebice oboljelima te zahvalila svim liječnicima i zdravstvenom osoblju Opće bolnice Nova Gradiška na svemu što u ovim teškim vremenima čine kako bi se pacijentima pružila adekvatna zdravstvena skrb.

Za riječ se javio i HDZ-ov Željko Bešlić:

– Iz Ugovora o pravu građenja Gradskih bazena nije vidljivo daje li ugovor između Grada Nova Gradiška i tvrtke „Odlagalište” za pravo tvrtki „Odlagalište” ili Gradu dići hipoteku na postojeće objekte. Druga stvar je da imamo činjenicu da je tvrtka „Odlagalište” registrirana za gospodarenje otpadom, a ne za gospodarenje bazenom. Za poslove gospodarenja takvim objektima bi u principu trebala biti tvrtka „Ekokong”. Moje je pitanje, je li to sve uvod u postupak dizanja kredita od deset milijuna kuna za koji smo čuli da će biti dignut na tvrtku „Odlagalište”. U ovim vremenima, zaista, ne vidim da je to prijeko potrebno. S tim u svezi, vidimo i zgradu nove Gradske vijećnice koja se gradi, a s druge strane imamo činjenicu da nam je izgradnja komunalne infrastrukture u gradu „na tankim nogama”. Apelirao bih ovim putem da se ne ide na dizanje kredita jer nam to u ovom trenutku nije potrebno.

Odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Goran Tomljanović:

– Sve će biti razjašnjeno u točki broj sedam današnje sjednice Gradskog vijeća. Iz priložene građevinske dozvole proizlazi da je tvrtka „Odlagalište” investitor gradnje gradskih bazena. Budući se radi o gradskoj čestici, osniva se pravo građenja kako bi tvrtka „Odlagalište” dobila osnovu za gradnju. To je bio jedan od dva načina kako se to može riješiti, dakle pravo građenja te darovanje ili prodaja nekretnina tvrtki „Odlagalište”. U svakom slučaju tvrtka „Odlagalište” bi trebala biti vlasnik ili nositelj prava građenja na čestici na kojoj se gradi Gradski bazen.

Što se tiče ugovora o pravu građenja, bez naknade je, daje se na razdoblje od trideset godina u kojem će tvrtka „Odlagalište” upravljati gradskim bazenima, za što se ona kasnije samo dužna doregistrirati. Je li sljedeća faza dizanje kredita? Mogu vam reći da je odgovor da. „Odlagalište” će kao investitor biti korisnik kredita.

Za riječ se javila i potpredsjednica Gradskog vijeća i predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević:

– Budući da sam na pretprošloj sjednici postavila pitanja na koja nisam dobila odgovor pisanim putem, postavit ću ih ponovno. Što se od gradske imovine u mandatu ove izvršne vlasti dosada prodalo, koliko ste „uprihodovali” u gradski Proračun i za što je utrošen novac od prodaje?

Opće je poznato da su u vašem mandatu popularna nova zapošljavanja na teret gradskog Proračuna. Za sljedeću 2021. godinu iz prijedloga Proračuna je vidljivo da je 27 posto ukupnog Proračuna, odnosno 21 milijun kuna potrebno za rashode za zaposlene u Gradskoj upravi i gradskim ustanovama. Moje je pitanje, koliko je od početka vašeg mandata zaposleno u Gradskoj upravi i gradskim ustanovama.

– Za sljedeću sjednicu u pisanom obliku dobit ćete odgovor na vaša pitanja – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Za riječ se javio HDZ-ov Tomislav Bećirević:

– Na 23. sjednici Gradskog vijeća, a uoči parlamentarnih izbora tadašnji se gradonačelnik pohvalio projektom otvaranje staklane. Zanima me hoće li doći do realizacije ovog projekta. Drugo je pitanje, kako Grad Nova Gradiška misli pomoći poduzetnicima i malim gospodarstvenicima? Klub vijećnika HDZ-a u svrhu pomoći upravo toj kategoriji građana predlaže ukidanje prireza i to već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

– Što se tiče priče oko staklane, natječaj smo otvorili, uplaćeno je pola milijuna kuna jamčevine, ali investitor nije uplatio ostatak. Njegovo je opravdanje da nije dobio određene kredite. Novci su u gradskom Proračunu, a natječaj će se ponoviti. Što se tiče vašeg prijedloga o ukidanju prireza, o tome se može razgovarati na sljedećim sjednicama. S jedne strane kritizirate da nam je komunalna infrastruktura slabo razvijena, a s druge strane tražite ukidanje jednoga od gradskih prihoda – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Za riječ se javila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić:

– Zašto na vijećnička pitanja odgovara samo zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, a ne i zamjenica. Gospođa Ivana Trupina je zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo i to ne volonter nego profesionalac, dolazi na posao, prima plaću i to mi je vrlo čudno. Postavila bih i pitanje uređenja grada Nova Gradiška za vrijeme Adventa.

Odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić:

– Ja ni u kom trenutku nisam rekao da se zamjenica gradonačelnika ne može javiti za riječ. Moj stav je da niti u jednom trenutku gospođi Trupina nisam ništa zabranio niti se to može. Što se tiče uređenja grada za vrijeme Adventa, krenuli smo s kićenjem kao i svih proteklih godina. Klizališta neće biti, velika je to investicija, ali i odgovornost svih nas u ovim nepovoljnim epidemiološkim prilikama. Što se tiče samo Adventa, naša je želja bila da u središtu Gradskog parka rade adventske kućice, no o svemu čekamo nove odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Za riječ se javila i zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina:

– Svi su mogli primijetiti da me zadnjih tri, četiri mjeseca nema puno prigodom davanja izjava i na javnim nastupima. Ja i dalje obnašam dužnost zamjenice gradonačelnika i obavljat ću je do kraja mandata. Ja sam tu zbog građana, a ne zbog vijećnika ili članova tima izvršne vlasti. Građanima sam i dalje na raspolaganju 24 sata odgovarajući na mailove, pozive ili poruke. Sudjelujem u izradi niza projekata s našim udrugama i kreiram s gospodarstvenicima raznorazne mjere kako bi mogli pomoći našim sugrađanima u ovim teškim vremenima.

13. srpnja cijela Gradska uprava dobila je dopis u kojem je, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Grada Nova Gradiška rečeno da nitko od zaposlenika Gradske uprave, zamjenika gradonačelnika i pročelnika ne može davati izjave i istupati u ime gradonačelnika. Nisam to na početku shvatila osobno i postupila sam sukladno Odluci.

No, jako sam osobno to shvatila kada je vijećnik SDP-a rekao vijećniku HDZ-a da mu je žao zašto se to događa, zašto sam izgubila pravo davanja izjava te sudjelovanja na sastancima.

U sadašnjoj situaciji s dosadašnjim gradonačelnikom Grgićem, dužnost vršitelja dužnosti gradonačelnika preuzeo je gospodin Vidošić jer se nalazio prvi na listi iza dosadašnjeg gradonačelnika.

Ne znam zašto me se i dalje ne poziva na sastanke, ako je dogovoreno da ćemo imati fer i korektan odnos do kraja mandata?! Ja nikada s ove govornice nisam otišla da nisam dala nekakav odgovor.

Jučer smo obilježili Dan borbe protiv nasilja nad ženama i smatram da je sve ovo što se događa jedna vrsta nasilja nad ženama. Sve ono što se događalo u zadnje tri godine je jedna vrsta nasilja nad ženama. Doživljavala sam diskriminaciju na svim razinama na kojima to jedna mlada žena u politici može doživljavati. Hvala vam što ste mi sada dali priliku da dam svoje pojašnjenje. I dalje stojim svim gradskim vijećnicima i našim građanima na raspolaganju, a s mjesta zamjenice gradonačelnika neću otići – odgovorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

Aktualni je sat zaključila predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić:

– Citirat ću predsjednika SDP-a Hrvatske Peđu Grbina koji je jučer u Hrvatskom saboru rekao da iz krize možemo samo izaći suradnjom. Ja ga pozivam da se sjeti da u ovoj državi postoji grad Nova Gradiška i da ovu situaciju razmotri.

 

Komentari
Prethodni članakNove mjere: Zatvaraju se kafići i restorani, obustava vjenčanja, pogrebi do 25 ljudi
Sljedeći članakPopusti za “Black Friday” pod posebnim povećalom tržišne inspekcije