U mirnom tonu i uz niz pitanja protekao je „Aktualni sat” današnje 15. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, a gradski su ga vijećnici iskoristili za postavljanje pitanja iz raznih sfera života grada. Prije samog početka zbog prestanka vijećničkog mandata na vlastiti zahtjev, Franje Kikića, prisegnuo je novi gradski vijećnik iz redova SDP-a Ivan Adžić.

Prvu „rundu pitanja” pokrenuo je HDZ-ov Tomislav Bećirević postavivši pitanje uređenja komunalne infrastrukture na Trgu kneza Višeslava te rada uređaja za retenciju kod željezničkog prijelaza u Prvči. Kako je istaknuo, zbog velikih količina oborina u posljednje vrijeme, ali i u prijašnjim godinama na tom se mjestu stvaraju mulj, neugodni mirisi i problemi s komarcima, stoga ga je zanimalo u čijoj je nadležnosti rješavanje ovog problema.

– „Hrvatske željeznice” uskoro planiraju realizirati veliki projekt uređenja željezničke pruge, prijelaza i ostale infrastrukture, stoga se za nadati da će u sklopu toga riješiti i ovaj problem. Što se tiče uređenja Trga kneza Višeslava, oko dva milijuna kuna uloženo je u uređenje produžetka Ulice Zrinskih; Lanosovićevu i Lobinu ulicu smo također uredili.

Ove ćemo godine asfaltirati Trg kneza Višeslava i sve okolne ulice koje nisu bile uključene u prvu fazu. Također, ishodili smo građevnu dozvolu za ulicu koja ide u nastavku Radničke ulice. Tamo je Grad Nova Gradiška prodao tridesetak parcela mladim obiteljima, oni su tamo izgradili kuće i očekuju adekvatnu komunalnu infrastrukturu. Čim se završi kanalizacija na tom području ide se na javnu nabavu. Ja vjerujem da će u sljedećih godinu dana ovaj dio grada biti u potpunosti infrastrukturno opremljen – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

– U kojoj mjeri će najavljena reforma poreznog sustava i ukidanje prireza utjecati na financije Grada te jeste li napravili financijske analize u tom smjeru te na koji način će se supstituirati prihodi? Hoće li se porez na dohodak značajno dizati i hoće li on obuhvatiti nižu ili višu stopu poreza na dohodak te jeste li zadovoljni dinamikom izvođenja radova na rekonstrukciji Željezničke ulice, bila su pitanja koja je postavio HDZ-ov vijećnik Davorin Slišurić:

– Gubimo oko 4 milijuna kuna, prijedlog još nije došao u saborske klupe, činjenica je da smo imali najveći prirez od 12 posto. Razmišljamo što ćemo i kako ćemo jer Grad ne može izgubiti i projekti se moraju realizirati. Što se tiče radova u Željezničkoj ulici, nisam zadovoljan.

Tu je i Gradska tržnica, izgradnja nadstrešnice na Nogometnom klubu „Sloga”. Ne znam što se događa u svijetu građevine, nemamo kvalitetnih i dostupnih izvođača, tu su i problemi s vremenom… Koristimo sve instrumente i garancije kako bi ispoštivali rokove – odgovorio je gradonačelnik.

Klizište u Vinogradskoj ulici, odvoz komunalnog otpada, kružni tok kod „Pauna”, Gradska tržnica

Što se čini na saniranju klizišta u Vinogradskoj ulici, problemu koji sve više postaje aktualan, upitao je nezavisni Vlatko Greiner:

– „Povukli” smo sve moguće poteze koje smo mogli, ishodili smo i produžili građevnu dozvolu za rekonstrukciju ovog prostora, potrošili 29 tisuća kuna za sanaciju 2020. godine. Za „ozbiljan” zahvat potrebno nam je oko 380 tisuća eura, međutim prije samog investiranja potrebno je zadovoljiti sve potrebne uvjete jer je činjenica da Grad Nova Gradiška nije vlasnik tih parcela i pitanje je imaju li ingerenciju ući u nečije dvorište i sanirati problem. Također, poslali smo zahtjev „Hrvatskim vodama” za sufinanciranjem, no odgovor još nismo dobili – odgovorio je gradonačelnik.

HDZ-ovu Mariju Mihaljević zanimalo je hoće li rasti cijene odvoza komunalnog otpada te što je s mogućnošću parkiranja u užoj gradskoj zoni:

– Neće doći do nikakvog povećanja cijena odvoza otpada, radi se samo o preraspodjeli sredstava jer se dio sredstava treba prenamijeniti u nabavku komunalne opreme. Jedan dio sredstava za njihovu nabavku će ići preko resornih fondova, drugi, pak, dio iz prikupljenih sredstava računa građana – pojasnio je direktor tvrtke „Odlagalište” d.o.o. Marijan Furić. Što se tiče zona za parkiranje, one u užoj gradskoj jezgri će biti tzv. „crvene” zone.

Hoće li najmlađi u Kikićevom naselju dobiti igralište, pitanje je koje je postavila nezavisna Marija Bradašić Mikolčević:

– 200 tisuća kuna ove godine ići će u uređenje ovoga igrališta, na djeci je samo da odluče kakvo igralište žele – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Koji su efekti nedavno održanog Sajma IPNG EXPO, bilo je pitanje koje je postavila nezavisna Sara Šefer:

– Zapošljavanje, edukacija, predstavljanje mogućnosti i resursa novogradiškog Industrijskog parka. Ukazati na važnost ulaganja u ljude kao ključnog resursa svake ekonomije, povezati sustav obrazovanja i tržišta rada, prezentirati primjere dobre prakse, bili su samo neki od ciljeva koje smo željeli postići ovim događanjem – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Što je s košenjem trave u gradu, posebice u naselju Urije te veća pozornost pri održavanju grobnih mjesta na Gradskom groblju u Novoj Gradiški bila su pitanja i sugestije koje je iznijela SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić. Uputila je apel izvođačima radova kada uređuju pojedina grobna mjesta da pripaze na susjedne te zamolila da se prilikom izricanja opomena za neplaćanje naknade za grobna mjesta, ipak vodi računa o tome radi li se o ljudima koji su učinili nešto za grad Novu Gradišku.

– Prijedlozi su kvalitetni i svakako ćemo ih uvažiti, što se tiče košenja, vremenski uvjeti su takvi da nam onemogućuju izvođenje radova na vrijeme, no trudit ćemo se maksimalno. Također, u planu nam je nabaviti stroj za košenje – odgovorio je direktor tvrtke „Eko Kong” d.o.o. Tomislav Grašar.

Pitanje uređenja kružnog toka kod „Pauna” postavila je nezavisna Jelena Kovre:

– Očekujemo tehnički pregled i uporabnu dozvolu, pri izvođenju radova naišli smo na određene probleme, ali smo ih uspješno sanirali. Tu mislim, prvenstveno, na sanaciju nadvožnjaka, „probili” smo proračun za 139 tisuća kuna. Ono što je bitno, cjelokupnu investiciju financirao je Grad Nova Gradiška u stopostotnom iznosu iako se radi i o dijelu županijske ceste – odgovorio je gradonačelnik.

Spomenuo je i projektiranje i izvođenje radova na Gradskoj tržnici. Iako je prvotno cilj bio zaštiti kestene koji su tu bili godinama, ispostavilo se da zbog njihovih prirodnih osobina i širenja korijenja su se ipak morali maknuti. Problem će biti riješen jer ćemo posaditi nova stabla s drugačijim prirodnim obilježjima širenja korijenja.

Kada će Ulice Mala i baruna Trenka doći na red?

Hoće li žitelji Ulice baruna Trenka, Male, Ulice svetog Vida i Boškovićeve konačno dobiti uređene ulice i asfalt te hoće li rasti cijene vode, bila su pitanja koja je postavio SDP-ov vijećnik Ivan Adžić:

– Radi se o projektima koji su trebali biti financirani iz Fonda malih gradova, radi se o velikim sredstvima koja bi, ukoliko bi ih uložili u ove dijelove grada, ne bi imali sredstava niti za jedan drugi gradski projekt. Čeka se novi izvor financiranja, ali je zato ishođena građevna dozvola za uređenje pristupne ceste do crkve u župi Jug, izrađena projektna dokumentacija za novi dječji vrtić, a tu su i drugi projekti. Hoće li doći do povećanja cijena vode, ne zna se, ali se zato zna da vodu dobivamo sa Strmca i akumulacija Bačica se namjerava prenamijeniti u druge svrhe – odgovorio je gradonačelnik.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik pročitala je peticiju mještana Ulice kralja Petra Krešimira IV. u kojoj traže od gradske vlasti da zabrani prometovanje tim dijelom grada vozilima iznad 7,5 tona, izmjeste parking za tešku mehanizaciju te im se uredi pješačka staza.

Ova bi investicija trebala biti na redu sljedeće godine, odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Nezavisni Marijan Radić upitao je što će se učiniti s nastalim muljem kao produktom prečistača voda iz projekta aglomeracije Nova Gradiška – Rešetari – Cernik, hoće li se naći nova lokacija za odlaganje mulja te postoji li mogućnost kontrole i penalizacije izvođača radova koji radove izvode nakon uređenja pojedinih ulica u gradu.

– Prekopane ceste jesu problem, jer kada asfaltiramo pojedini dio grada, nakon toga dolaze izvođači koji bitno narušavaju zatečeno stanje, stoga će se morati iznaći rješenje u tom pravcu. S tim ciljem idemo s postavljanjem kocaka u pojedinim gradskim ulicama kako bi se ovaj problem riješio. Pitanje odlaganja mulja trebao bi riješiti budući Centar za gospodarenje otpadom – bio je decidiran gradonačelnik.

Nepregledan kružni tok kod Industrijske zone bio je pitanje koje je postavio nezavisni vijećnik Zoran Gazibarić. Nažalost, odgovor na pitanje će morati potražiti u Županijskoj upravi za ceste u čijoj je kružni tok ingerenciji.

Na samom kraju „Aktualnog sata” gradska vijećnica Marijana Škara Ivković zahvalila se svima koji su sudjelovali na događanju IPNG EXPO, progovorila o svom odnosu i doprinosu ovom i drugim projektima u Industrijskom parku te istaknula da se u svom cjelokupnom radu vodila znanjem i srcem, a ne privatnim interesima.

 

       

 

 

Komentari
Prethodni članakVolim ljeto i kulturu: U petak u Gradskom parku nastupa Matej Predojević Petrić trio
Sljedeći članakSrebro za učenike ETEŠ na 8. izložbi inovacija Ivanić-Grad I3G