Aktualni sat danas održane 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška gradski su vijećnici i ovoga puta iskoristili za postavljanje pitanja koja se tiču svakodnevnog življenja građana našeg grada.

HDZ-ov vijećnik Davorin Slišurić postavio je dva pitanja gradonačelniku Vinku Grgiću:

Sudjeluje li Grad u obilježavanju pogibije Rudolfa Perišina, obzirom da je potpisana povelja 2008.godine i Grad se obvezao se na trajno čuvanje uspomena na herojski podvig pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zatim je upitao koliko ima izbjeglica iz Ukrajine na području Nove Gradiške te gdje su smješteni. – Ima li Grad dovoljno smještajnih kapaciteta, priprema li se na mogući dolazak većeg broja izbjeglica s obzirom na stanje u Ukrajini koje može eskalirati a samim time dovesti veći broj izbjeglica u Hrvatsku pa i u Novu Gradišku jer ta mogućnost nažalost postoji,- rekao je vijećnik Davorin Slišurić.

Gradonačelnik Vinko Grgić potvrdno je odgovorio na sve inicijative i aktivnosti vezane uz obilježavanje pogibije Rudolfa Perišina i rekao kako će Grad dati svoj obol te se pridržavati potpisane povelje.

Što se tiče većeg broja izbjeglica, napomenuo je gradonačelnik Grgić da je Grad u kontaktu sa Gradskim Društvom Crvenog križa koji je preuzeo smještaj i organizaciju. Gradonačelnik je najavio inicijativu primanja 20-ak obitelji ukrajinske nacionalnosti na družanje, posebice će biti organizirano druženje s djecom. – Naša Civilna zaštita bila je odlično ustrojena u vrijeme korone te vjerujem kako smo spremni i za priljev većeg broja izbjeglica iz Ukrajine. Stojimo na raspolaganju i radimo maksimalno na ovoj temi u suradnji s povezanim instituacijama,- odgovorio je Grgić.

Prijedlog gradonačelniku, odnosno zamolbu da se još jedanput razmotri cijena vrtića uputila je HDZ-ova vijećnica Ljiljana Ptačnik.

U vrijeme inflacije i poskupljenja, vrtić je značajna stavka u kućnom budžetu. Možda bi se mogla pronaći stavka s koje bi se u gradskom proračunu mogla prebaciti sredstva i vratiti cijenu vrtića prije poskupljenja, predložila je vijećnica Ptačnik. – Mislim da bi na taj način Grad uvelike pomogao našim sugrađanima.- Drugi prijedlog odnosno upit vezan je o prijenosu sjednice Gradskoga vijeća prenose u cijelosti putem radio postaja. Vjerujem da mnogim našim starijim sugrađanima nije spretno čitati zapisnike, mnogi nemaju pristup internetu. Na sjednicama se raspravlja o rebalansu i mnogim važnim temama koje su od interesa javnosti.

– Naslijedili smo uobičajenu praksu prijenosa Aktualnog sata, odgovorio je gradonačelnik Grgić te poručio kako će razgovarati s predsjednicom Gradskog vijeća Dinkom Matijević o cjelokupnom prijenosu. U bilo kojem trenutku se mogu dobiti tonski zapisi sa sjednice,- zaključio je.

– Mi ćemo i dalje razmišljati o cijenama vrtića, posljednji puta na sjednici Gradskog vijeća prezentirao sam zašto su cijene otišle s 500,00 na 600,00 kuna, napomenuo je Grgić. Problem je što financiramo puno toga, naš socijalni program težak je dva milijuna kuna, smanjenje cijene vrtića bi u proračunu značilo pola milijuna kuna. Nama udruge konzumiraju više od 500.000,00 kuna, jer članovi svih udruga vrijedno rade i Grad stoji iza njih, moramo ravnomjerno raspoređivati sredstva,- odgovorio je Grgić.

HDZ-ov Tomislav Bećirević upitao je o planovima za rekonstrukciju gradske tržnice.

Republika Hrvatska je darovala Novoj Gradiški zemljište u Industrijskoj zoni koje grad prodaje zainteresiranim investitorima. Koliko je dosada dobiveno novaca od prodaje te na koji će se način iskoristiti sredstva, upitao je Bećirević.

– Tržnica je projekt vrijedan 4 milijuna kuna, riješena je imovinsko pravna situacija, imali smo problem koji je bio tema brojnih sastanaka riječ je o lokalu koji je postao vlasništvo grada, prenamijenit ćemo ga za mliječne proizvode. Velika je vrijednost ovog projekta, tražili smo Fond koji bi to mogao sufinancirati, kraj ožujka bio je rok za prijavu projekta, mogli bi dobiti sufinanciranje od 60%. Ukoliko komisija odobri mi smo spremni za realizaciju, već krajem godine bi završili projekt tržnice do buđenja vegetacije kako bi se ista aktivirala u punom sjaju,- odgovorio je gradonačelnik.

– U ovom trenutku mogu reći da su prodane četiri parcele, raspisan je natječaj za još jednu za koju je polog uplaćen. Imamo pet parcela u vrijednosti otprilike dva milijuna kuna. Bili su protekli tjedan predstavnici Korejske kompanije, zainteresirani su za 20-ak tisuća kvadrata. Ono što je važno, ugovor koji smo potpisali sa Ministarstvom imovine kaže da sredstva od prodaje moraju ostati u Industrijskom parku. Već smo počeli s pripremama za asfaltiranje tri sokaka, zatim pripremamo projekt rasvjete po cijeloj dužini od 3 kilometra, pripremamo projekt za cestu sa sjeverne strane. Otvorene su ponude, vjerojatno ćemo ju zaključiti sa Vodovodom Zapadna Slavonija za precrpnu stanicu na zapadnom dijelu u vrijednosti od 1.300.000,00. Ta sredstva su isključivo namjenjana za razvoj Industrijskog parka, a to je i naš zajednički stav- zaključio je gradonačelnik Grgić.

Komentari
Prethodni članakU nedjelju proljetna biciklijada do Strmca u organizaciji BK Psunj
Sljedeći članakDolaze nova pravila: Za ulazak u Hrvatsku i EU plaćat će se 7 eura