Nakon što je poslije dužeg toplijeg razdoblja konačno stiglo nešto hladnije vrijeme mnoge su se obitelji odlučile za svinjokolju. Kako u cijeloj Salvoniji, tako i na području Brodsko-posavske županije, koja je jedna od rijetkih u kojoj se provode mjere suzbijanja širenja trihineloza kroz sufinanciranje uslužnog klanja.

Upravo na važnost testiranja mesa na trihinelu na stranicama Ministarstva poljoprivrede upozorio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić, piše SBPlus

“Svinjokolja je naš običaj i svaka kuća ima svoj recept za najbolje kobase, krvavice, kulene, kulenove seke, čvarke. Da bi sve te delicije bile sigurne za upotrebu ne zaboravite da je obavezno testiranje na trihinelu. Uzmite stotinjak grama ošita i odnesite u najbližu veterinarsku organizaciju. Bolje spriječiti nego liječiti”, poručio je ministar Tolušić , podsjećajući sve koji ovih dana imaju svinjokolju kako je važno pri tome se držati pravila o dobrobiti životinja. 

“Zaštitili smo našu tradiciju bez obzira na stroge EU propise i neki su već napravili sve pripreme i planove, pozvali susjede, prijatelje, rodbinu i s veseljem čekaju taj naporan, ali veseo dan – dan svinjokolje. Ovim putem podsjećamo kako je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja. Životinja se prije usmrćenja mora omamiti i ne smije osjetiti bol ili grubo postupanje. Kazne za kršenje propisanih odredbi za fizičke osobe iznose od 5 do 15 tisuća kuna” poručili su iz Ministarstva pozivajući sve neka se drže Uputa za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu. 

Foto: Ilustracija
Izvor: SBPlus

Komentari
Prethodni članakTko kaže da na širem novogradiškom području nema posla?
Sljedeći članakStaro Petrovo Selo također je zasjalo u blagdanskom ruhu / foto