S prvim danom 2020. godine na snazi su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, kao rezultat sindikalne referendumske inicijative “67 je previše”. Temeljem 700.000 prikupljenih potpisa građana, bez provođenja referenduma, Vlada je izmijenila tražene uvjete za starosnu, prijevremenu starosnu i starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika.

Kada je riječ o odlasku u prijevremenu starosnu mirovinu, Vlada je od 1. siječnja 2020. godine ukinula postupno podizanje starosne dobi kao uvjeta sa 60 na 62 godine života.

Također, postupno izjednačavanje starosne dobi za žene u odnosu na muškarce produžuje se od 2026. do 2029. godine, odnosno po tri mjeseca ubrzanja godišnje umjesto četiri. Najvažnije od svega, umanjenje prijevremene starosne mirovine, takozvana penalizacija, smanjeno je s prijašnjih 0,3 posto na 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u prijevremenu mirovinu.

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ima radnik koji je nakon stečaja firme, a neposredno prije ispunjenja uvjeta proveo u neprekidnom trajanju najmanje dvije godine kao nezaposlena osoba prijavljena na Zavodu za zapošljavanje, ako se najkasnije s idućim danom nakon ispunjenih uvjeta odjavi iz evidencije. Pritom, pravo na mirovinu ostvaruje bez smanjenja.

Svima ostalima mirovina će biti umanjena za 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja u odnosu na uvjete za starosnu mirovinu. Za maksimalnih pet godina ranijeg odlaska u mirovinu to umanjenje iznosi 12 posto. Na prosječnu mirovinu od 2.500 kuna to znači 300 kuna manje na računu svakoga mjeseca. Tako su zakonskim izmjenama prijevremeni umirovljenici u odnosu na dosadašnje uvjete ostvarili maksimalnu korist od 150 kuna, jer je penalizacija iznosila 18 posto.

Podsjetimo, Hrvatska u prijevremenoj mirovini ima oko 199.000 umirovljenika. Prosječna mirovina im je oko 2.600 kuna, za nju su radili više od 35 godina, a u prosjeku su stari 67 godina

Izvor: mirovine.hr

Komentari
Prethodni članakStolnoteniski turnir „Staro Petrovo Selo 2020.” okupio 77 natjecatelja iz više država
Sljedeći članakU subotu “Grah fest”: Okupite ekipu i pokažite tko je majstor u kuhanju graha!