Zahvaljujući županovoj odluci da u Brisel povede i ovdašnju dvojicu kolega: Branka Penića i Maria Jurkovića, u mogućnosti smo, iz druge ruke, naše posjetitelje izvijestiti o aktivnostima “malog tima naše županije”.
Povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Odbor regija (OR) organizirao je trodnevno putovanje u Bruxelles za predstavnike hrvatskih medija. Cilj putovanja je da se predstavnici medija susretnu s političarima iz Hrvatske, ali i iz institucija EU-a, te da nauče više o tome kako lokalne i regionalne vlasti EU-a mogu postići da se njihov glas čuje u postupku donošenja odluka EU-a.

Valcarel – Želio bih odati počast hrvatskim regionalnim i lokalnim vlastima koje su od početka bile uključene u pristupni proces, te odigrale temeljnu ulogu u uklanjanju razlika između Bruxellesa i hrvatskih stanovnika.

Podsjetimo, Odbor regija (Committee of the Regions – CoR) osnovan je Ugovorom iz Maastrichta 1992. godine kao tijelo koje na europskoj razini predstavlja interese lokalnih i regionalnih vlasti. Danas Odbor regija ima 352 člana iz 28 država članica. Ovisno o veličini, za svaku je državu broj članova unaprijed predviđen (nacionalne kvote). Članove predlažu vlade država članica, a imenuje Vijeće Europske unije na obnovljivi mandat od četiri godine. Članovi Odbora imaju politički mandat na lokalnoj/regionalnoj razini u svojoj državi. Budući da žive i u vlastitim regijama u stalnom su dodiru s gledištima regija koje predstavljaju. Tako, kada dođu u Bruxelles na sastanke Odbora regija, donose mišljenja i poglede vlastite regije ili lokalne zajednice u srce europskih procesa odlučivanja.

U Bruxellesu ovih dana boravi i župan Danijel Marušić, koji je kao član hrvatskog tima u Odboru regija, sudjelovao i na jučerašnjoj 102. Plenarnoj sjednici Odbora. Na početku sjednice hrvatsko je izaslanstvo pozdravio predsjednik Odbora regija Ramon Luis Valcarel, koji je tom prigodom istaknuo

– Želio bih odati počast hrvatskim regionalnim i lokalnim vlastima koje su od početka bile uključene u pristupni proces, te odigrale temeljnu ulogu u uklanjanju razlika između Bruxellesa i hrvatskih stanovnika. Članstvo Hrvatske u EU-u ne treba proslaviti samo u političkom i gospodarskom smislu: ovo je prilika da pogledamo na tragedije iz prošlosti i pokažemo da mi, kao Europljani, moramo nastaviti raditi zajedno kako bi prevladali podjele i težili ka boljoj, zajedničkoj i mirnijoj budućnosti.

 

Nakon dugotrajnog pljeska, kojim su nove hrvatske članove Odbora pozdravile njihove kolege, voditelj hrvatskog izaslanstva u OR-u, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, obraćajući se nazočnima rekao je:

– Republika Hrvatska pristupa obitelji europskih partnera nakon dugog perioda pripreme i pregovora. Iako se i dalje suočavamo s mnogim izazovima, drago nam je što ćemo napokon moći sudjelovati kao ravnopravni članovi u oblikovanju Europe i budućnosti naših građana.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, iskoristio je ovu povijesnu i svečanu prigodu i za niz razgovora sa utjecajnim političarima i lobistima koji u Bruxellesu imaju i te kako važnu ulogu.

 

 

Marušić – Bruxelles je u stvari središte Europe i svi se bitni poslovi dogovaraju ovdje. Mnoge županije već ovdje imaju svoja predstavništva i to ćemo sigurno napraviti i mi.

 – Bruxelles je u stvari središte Europe i svi se bitni poslovi dogovaraju ovdje. Mnoge županije već ovdje imaju svoja predstavništva i to ćemo sigurno napraviti i mi. Vjerojatno u dogovoru s nekom drugom županijom, ili sami, ali najvažnije je da smo ovdje. Tu će doći i naši županijski i gradski pročelnici, ali i naši gospodarstvenici. Ovdje već ima naših predstavnika, čija će nam pomoć jako dobro doći. Tu se događaju i poslovna i kulturna i mnoga druga povezivanja, pa vjerujem da će naši građani imati mnogostruku korist od našeg ureda u Bruxellesu.

U malom timu naše županije koji je u Bruxellesu, uz župana Marušića i potpisnika ovih redaka, je i Branko Penić, direktor Posavske Hrvatske. Evo njegovih dojmova:

– Moram reći da je ono što me impresioniralo to što se vidi da smo mi ne samo dobrodošli, da smo prisutni na svakom koraku, nego da smo ovdje kao kod kuće. Drago mi je da sam imao priliku vidjeti gdje se donose odluke, gdje se lobira, gdje se razgovara. Sad će mi biti puno lakše i pisati i govoriti o ovim stvarima.

Nakon završetka Plenarne sjednice u večernjim je satima održana i svečana ceremonija povodom ulaska Hrvatske u EU i početka šestomjesečnog predsjedanja Litve. Hrvatska i Litva su ponudile svoja najbolja vina, piva i gastronomske specijalitete, a za dobru zabavu pobrinula se klapa Sv. Juraj HRM-a.

 

Uz Vladimira Drobnjaka i prvog povjerenika Europske komisije iz Hrvatske, Nevena Mimicu, na svečanosti je bila i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Evo što je izjavila za Radio Slavoniju:

– Ovdje vi danas oko sebe vidite isključivo ljude koji su se naradili za ulazak Hrvatske u Uniju. Kroz ovih 12 godina od potpunih stranaca, postali smo veliki prijatelji s mnogima od njih Ovaj smo prijem organizirali da bismo zahvalili svim tim ljudima, jer vjerujte, oni su nas jako zadužili – istaknula je Pusić.

Autor: Radio Slavonija

 

Komentari
Prethodni članak“Suprotnosti”
Sljedeći članakUpis u Registar darivatelja matičnih stanica od sada i u Slavonskom Brodu