Krenete li u Bodovaljce kroz Vrbje, odmah na početku (ili na kraju sela po kućnom broju) nalazi se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Strinavić. Vlasnik je Josip Strinavić, Novogradiščanima dobro poznati povrtlar kojega se može na tržnici vidjeti svake srijede i subote, a po potrebi i češće.
Imali smo priliku posjetiti OPG Strinavić prije nekoliko dana. Razgovarali smo s Josipom o samim početcima bavljenja povrtlarstvom.
-Na godinu će biti 20 godina kako se bavimo ovim poslom. Naime, nakon Domovinskog rata, ja sam izašao iz službe, pa smo supruga i ja morali smisliti način kako ćemo preživjeti. Htio sam se baviti zemljom, a tradicionalne ratarske kulture nisu me zanimale. Došao sam na ideju da se bavimo povrtlarstvom, jer je to mogla i supruga raditi. Imamo tri kćeri i znali smo da će doći vrijeme školovanja, pa udaje. I tako, došli smo na ideju da natkrijemo dio površina. To je bio početak, jer smo produžili, odnosno ranije nam kreće povrtlarska sezona. Jedan sam od začetnika plasteničke proizvodnje u našem kraju. Od par stotine kvadrata danas sam došao do 3000m2 plasteničke proizvodnje, te nekoliko hektara otvorenih površina. Imamo i grijane plastenike, jer želimo našim kupcima rano ponuditi domaće proizvode. Uzgajamo papriku, paradajz, luk, kupusnjače i ostalo. To je posao koji traži prisutnost 24 sata. Kada dođu rezultati, oni su vrlo dobri.
Povrtlarima uglavnom odgovara suša godina
-Ljudi su me na tržnici upoznali; imam stalne kupce zahvaljujući kvaliteti hrane koju nudim. Kvaliteta hrane ili održava isti nivo ili se podiže. Tržište vam diktira što trebate proizvoditi. Nekada je tržnica bila puno jača, ali dolaskom trgovačkih lanaca, kupci su se povukli. No, ima vjernih kupaca koji traže kvalitetniju, domaću “robu”. Veliki problem naše tržnice je što nemamo dobar prostor; parking je uvijek problem za kupce, a nama je problem loš pristup štandovima. Naime, mi imamo puno robe koju moramo iznijeti na štandove. Ovaj projekt od prije nekoliko godina loše je izveden, jer nismo dobili natkriveni prostor, a lokali na tržnici su prazni.
Mljevena začinska paprika OPG-a Strinavić
Josip Strinavić objašnjava kako ne želi stagnirati, pa je od prošle godine krenuo u proizvodnju mljevene začinske paprike:
-Uvijek sam se pitao po čemu je tako posebna baranjska paprika. Uvidio sam da se radi samo o dobroj priči, te da na našem podneblju također uspijevaju začinske vrste paprika. Tako sam se i ja upustio u to i danas u ponudi imamo ljutu i slatku papriku. Za sada sam ostvario suradnju s jednim našim mesarom koji je potvrdio kako su kobasice vrhunske kvalitete. I u razgovoru s ostalim kupcima, svi su rekli kako je paprika kvalitetna, i ljuta i slatka imaju odličnu boju. Za sada je u planu kupnja mlina za papriku. Tada ja mogu kontrolirati i određivati kada će se samljeti. Kad tražim uslugu od drugih, ne može to biti kada ja želim.