U ponedjeljak, 29. kolovoza, na blagdan Mučeništva sv Ivana Krstitelja, proslavljena je 50. obljetnica osnivanja zapoljske župe.

Vjernici su se za taj događaj pripravljali više dana programima i misama koje su slavili svećenici rodom iz župe: Mirko Vukšić, Matija Juraković, o. Zlatko Špehar i Krunoslav Juraković.

Na sam blagdan zaštitnika župe, 29.08. središnje euharistijsko slavlje slavio je biskup požeški, msgr dr Antun Škvorčević, u koncelebraciji s o. Ilijom Vrdoljakom, provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv Ćirila i Metoda iz Zagreba, s arhiđakonom Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije, mons Antunom Prpićem, prvim zapoljskim župnikom, o. Branimirom Kosec i svećenicima Novogradiškog dekanata.

Nakon mise, program je nastavljen u Hrvatskom domu u Adžamovcima dodjelom zahvalnica svima koji su kroz proteklih 50 godina u život zapoljske župe ugradili dio sebe. Tako su zahvalnice dobili svi dosadašnji župnici i kapelani u Zapolju, časne sestre Kćeri Božje ljubavi, koje su u župi djelovale do 2009.g. zatim svećenici i redovnici rodom iz župe. Pohvaljeni su i prvi članovi crkvenog Odbora za gradnju crkve koji je brojio čak 64 člana, a danas ih je živih još devet. Nisu izostale ni riječi pohvale općini Rešetari i načelniku, Zlatku Aga, kao i pojedincima, koji nikad nisu žalili vremena ni truda pomagati župi i župnicima. U povodu obljetnice, tiskana je i knjiga „50 godina župe u Zapolju“ urednika prof Miroslava Paulića. Svečanost 50. godišnjice župe upotpunili su kolom i pjesmom ispred crkve, a kasnije programom u Adžamovcima, članovi KUD-a „Drežnik“.

 

Autor: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji osigurana školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva
Sljedeći članakOdrađeno tonsko snimanje i tehnička proba za emisiju “Lijepom našom”