Sevda Čelebić iz Crne Gore već dvadeset godina djeluje u sektoru turizma. Svjetska putnica, stručnjakinja i bivša savjetnica za turizam u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Sevda je kroz svoj rad i putovanja upoznala raznolikosti i specifičnosti brojnih regija. Nedavno ju je, gotovo slučajno, put doveo u Slavoniju, gdje je posjetila Novu Gradišku grad koji ju je, kako sama kaže, iskreno oduševio.

Iako je Nova Gradiška mali grad, Sevda ističe da je ispunjen sadržajima i potencijalima kakve se često viđa u znatno većim i razvijenijim sredinama. “U gradu se osjeća duh zapadnoeuropske kulture od arhitekture do kulturnih događanja. Posebno me se dojmio bogat i raznolik kulturni program koji je na zavidnoj razini, a koji može konkurirati i većim urbanim sredinama,” naglašava Sevda.

Zanimljiv kontrast na koji je naišla jest spoj modernog i tradicionalnog. “U nekim dijelovima grada osjeća se nasljeđe socijalizma, dok drugi odišu suvremenim, europskim uređenjem i ambijentom. Taj spoj različitih identiteta čini grad autentičnim i zanimljivim.”

Tijekom boravka, Sevda je posjetila i Daruvarske toplice, koje su je posebno dojmile u kontekstu zdravstvenog turizma, kao i nekoliko okolnih sela u kojima turizam još nije razvijen, ali u kojima vidi ogroman potencijal. “Ljudi su izuzetno gostoljubivi i topli, a sela nude autentične doživljaje koje suvremeni turisti sve više traže od voćarstva, domaćih proizvoda, pa do agroturizma koji se može vrlo lako integrirati u turističku ponudu regije,” objašnjava.

Jedno od otkrića bila su i mala domaćinstva i turistički punktovi poput Sky Resorta u Gunjavcima, koji nude sadržaje u prirodi, idealne za vikend odmor ili aktivan boravak. “Zamišljam turiste koji u samo tjedan dana mogu kombinirati odmor u toplicama, boravak na seoskom gospodarstvu, kulturne večeri u gradu i gastro doživljaje s autentičnom slavonskom hranom.”

Kao iskusna poznavateljica gastronomije u turizmu, Sevda ističe jednu ključnu primjedbu: premalo je restorana u gradu, a previše kafića. “Savjetovala bih otvaranje manjih obiteljskih restorana s tradicionalnom kuhinjom, gdje bi se uz domaća jela nudila i vina ili rakije lokalnih proizvođača. To je ono što turisti traže doživljaj, priču i okus regije. Hrana u Slavoniji me oduševila sve što sam probala bilo je izvrsno.”

Što se cijena tiče, smatra da je situacija dvosmjerna. “Za lokalno stanovništvo cijene djeluju visoke, što može biti izazov. S druge strane, za inozemne turiste su one sasvim korektne i povoljne u usporedbi s drugim europskim destinacijama.”

Fotografije koje je Sevda podijelila sa svojim klijentima i prijateljima izazvale su oduševljenje. “Mnogi nisu ni znali koliko je Nova Gradiška lijep i ugodan grad. Reakcije su bile odlične, a mnogi su odmah pitali kako mogu doći i što se sve može vidjeti.”

Unatoč velikom potencijalu, Sevda primjećuje da grad živi turistički samo nekoliko mjeseci godišnje. “Potrebno je jače povezivanje suradnja između turističke zajednice, lokalne samouprave i privatnog sektora mora biti sustavnija i usmjerena na razvoj cjelogodišnje ponude. Umreženost je ključ. Slavonija ima sve sadržaj, ljude, prirodu i kulturu. Samo to treba organizirano ispričati.”

Sevda Čelebić završava porukom koja može poslužiti kao smjernica za budući razvoj:
“Nova Gradiška nije samo tranzitna točka. To je destinacija koju treba doživjeti. A za to je potreban zajednički trud, vizija i autentična priča. Slavonija to ima.”

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Otkriveni i uhićeni grafiteri koji su na zidovima ispisali grafite neprimjerenog sadržaja
Sljedeći članakTrail Liga Strmac: Novo kolo, nova uzbuđenja – čeka te nagrada od 100€