Učiti i biti spremni za tržište rada od prvog dana obrazovanja, cilj je koji maksimalno nastoje ostvariti u novogradiškoj Industrijsko obrtničkoj školi. Uz osnovne obrazovne programe, u školi poseban naglasak stavljaju na praktični dio. U praktikumu kuharstva, pod nadzorom stručnih mentora, učenici razvijaju svoje kulinarske vještine i kreativnost i uvježbavaju menije za završni rad. Kroz praktičnu nastavu učenici prolaze sve korake u procesu pripreme jela – od odabira i obrade namirnica, do dekoracije i prezentacije gotovih specijaliteta. Na taj način stječu neophodno iskustvo i samopouzdanje za buduće profesionalne izazove.
Na tom tragu, učenicima trećih razreda u zanimanjima kuhar praktičnu su radionicu održali predstavnici tvrtke “Kotanyi”.
Kako je istaknula predstavnica tvrtke, Matija Bagur Koljatić, odličan je to primjer suradnje škole i realnog sektora:
– Što se tiče začina vodeći smo na tržištu i ime koje je sinonim za kvalitetne začine. Već dugi niz godina surađujemo sa strukovnim školama diljem Hrvatske. Tako smo se rado odazvali pozivu Novogradiščana i njihova mentora Damira Vlainića, nastavnika stručnog predmeta kuharstvo u ovoj školi te ravnateljice Mirele Brlić Trnka. Htjeli smo im prezentirati egzotična jela, pa ćemo danas pripremati tradicionalno meksičko jelo, chilli con carne i jako zanimljivo jelo po receptu Steve Karapandže, pileći kari sa jabukama i ananasom. Učenici ovakav oblik nastave odlično prihvaćaju, nastojimo maksimalno surađivati i pomoći im. Nadamo se da će danas, sutra i oni postati pravi kuhari i naći svoje mjesto na tržištu rada – kaže Bagur Koljatić.