Jučer je na prostoru Industrijsko-obrtničke i Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška održana vježba evakuacije i spašavanja. Tema ove vježbe bila spašavanje osoba u slučaju potresa, s ciljem provjere spremnosti škola i spasilačkih službi za reakciju u slučaju stvarne katastrofe.

Uz pokroviteljstvo Grada Nova Gradiška, u vježbi su sudjelovali učenici i profesori obje škole, uz podršku članova Ravnateljstva civilne zaštite, odnosno, Službe civilne zaštite Slavonski Brod, Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška, Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška, Policijske postaje Nova Gradiška te Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Nova Gradiška. Sve službe su zajedničkim naporima uspješno provele simulaciju evakuacije, pri čemu su svi “unesrećeni” spašeni i zbrinuti prema predviđenim protokolima.

Blaženka Budimir iz Službe civilne zaštite Slavonski Brod naglasila je važnost edukacije djece i mladih o postupcima u hitnim situacijama. “Edukacija ne smije biti usmjerena samo na učenike, već i na učitelje i nastavnike, jer su oni prvi koji trebaju znati kako reagirati u trenucima krize. Ova vježba je pokazala da su svi sudionici spremni za pravovremenu i ispravnu reakciju, ali uvijek ima prostora za usavršavanje.” – izjavila je Budimir. „Zato je naglasak na prevenciji, odnosno, da učenike i učitelje kroz predavanja i radionice pripremimo za ovakve situacije. Prošle godine smo krenuli s programom edukacije građana o sustavu civilne zaštite i stavili smo naglasak upravo na učitelje jer oni su u prvom kontaktu s djecom. Sva recentna događanja, od potresa, poplava i drugih nepogoda pokazuju nam da su preventivni programi i edukacije potrebni.“ – dodala je.

Ova vježba bila je specifična prilika za rad s djecom s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji su također aktivno sudjelovali u simulaciji. “Za nas je bilo važno osigurati da su svi učenici, bez obzira na njihove specifične potrebe, uključeni u ovaj proces i da se osjećaju sigurno.“ – objasnila je Budimir.

Cilj ovakvih vježbi je osvijestiti javnost o važnosti pravovremene reakcije i zajedničkog djelovanja u hitnim situacijama, kao i ukazati na nužnost kontinuirane obuke i spremnosti svih ključnih sudionika. Spasilačke ekipe, predvođene civilnom zaštitom, policijom i vatrogascima, još su jednom pokazale kako su spremne za sve izazove koje potencijalne krizne situacije donose.

 

Komentari
Prethodni članakSutra i u subotu Razmjena odjeće, obuće i kućanskih potrepština “Sharing is caring”.
Sljedeći članakGradonačelnik Grgić ugostio mažoretkinje: Ovo je mjesto gdje dolaze najbolji!