Zatvor u Zagrebu, kao jedna od ključnih institucija u hrvatskom pravosudnom sustavu, ima jasne i stroge smjernice kada su u pitanju posjeti zatvorenicima. Ove smjernice osmišljene su kako bi se osigurala sigurnost, red i poštivanje zakona tijekom posjeta. Posjetitelji, bilo da se radi o članovima obitelji ili drugim osobama, moraju biti svjesni pravila i procedura kako bi im posjet bio omogućen.

Prije svega, posjetitelji su obvezni prilikom ulaska u zatvor predočiti važeći dokument za identifikaciju, što može biti osobna iskaznica ili putovnica. Ova pravila služe kao mjera sigurnosti, a zatvor je opremljen kako bi osigurao da svi posjetitelji budu identificirani. Također, unutar zatvora nije dopušteno unošenje mobilnih telefona. Ova mjera je implementirana kako bi se spriječile potencijalne zloupotrebe i osiguralo da komunikacija unutar zatvora ostane pod kontrolom. Posjeti zatvorenicima kojima je određen istražni zatvor organizirani su sukladno Pravilniku o kućnom redu u zatvorima. Ovaj pravilnik detaljno propisuje postupke i prava zatvorenika, osiguravajući da svi posjeti budu u skladu sa zakonima i pravilnicima. Upravitelj Zatvora igra ključnu ulogu u ovom procesu, jer je on taj koji daje dozvolu za posjete zatvorenicima, a tu dozvolu zatvorenici mogu zatražiti. Osobe koje žele posjetiti zatvorenike u istražnom zatvoru moraju znati da su posjete ograničene na osobe koje imaju odobrenje istražnog suca ili predsjednika sudskog vijeća. Ova dodatna sigurnosna mjera je potrebna zbog prirode istražnog postupka, gdje se često vode osjetljivi slučajevi. Također, posjetitelji moraju biti svjesni da je sud nadležan za odlučivanje o tome tko može posjetiti zatvorenika, a oni koji žele posjetiti istražne zatvorenike trebaju podnijeti zahtjev prema sudu.

Raspored posjeta također je jasno definiran. Za zatvorenike koji izdržavaju kaznu zatvora, posjeti se održavaju ponedjeljkom i srijedom od 8:30 do 14:00 sati, dok su posjeti predviđeni i za prvu i treću nedjelju u mjesecu te blagdanima od 8:00 do 14:00 sati. Za istražne zatvorenike, posjeti se organiziraju utorkom i četvrtkom od 8:30 do 14:00 sati, uz dodatne posjete prilikom prvih i trećih nedjelja u mjesecu. Osim posjeta, zatvorenici imaju pravo primati pakete s određenim dopuštenim sadržajem. Prema pravilima, zatvorenici koji izdržavaju kaznu mogu primati paket do 7 kilograma jednom mjesečno, uz mogućnost primanja paketa za blagdane. Pošiljatelj paketa mora priložiti popis sadržaja, a paket se otvara i pregledava u nazočnosti zatvorenika. Važno je napomenuti da nije dopušteno slanje prehrambenih, duhanskih i higijenskih proizvoda, što je također mjera sigurnosti.

Za istražne zatvorenike, pravila su nešto stroža. Oni mogu primati paket težine do 5 kilograma jednom tjedno. Ove mjere osiguravaju da zatvorenici imaju pristup osnovnim potrebama, ali i da se kontrolira što dolazi u zatvor. Posjeti i prijam paketa organizirani su na precizan način, s jasno definiranim vremenima kada se mogu predati, a sve u svrhu održavanja reda i sigurnosti.

Financijski aspekti također su regulirani. Zatvorenici mogu primati i slati novac, no isključivo posredstvom zatvora. To znači da posjetitelji ne mogu donijeti novac izravno zatvorenicima, nego ga mogu uplatiti putem pošte ili banke. Za uplate je potrebno navesti ime i prezime zatvorenika, a za uplate iz inozemstva postoji jasno definirani IBAN račun. Ova praksa osigurava da se novcem pravilno upravlja i da se izbjegnu potencijalne zloupotrebe. Telefonski pozivi su također regulirani. Zatvorenici ne mogu primati pozive, ali mogu telefonirati na odobrene brojeve. Ova mjera je postavljena kako bi se osiguralo da komunikacija ostane pod kontrolom i da se spriječi mogućnost zloupotrebe telefonskih usluga.

Ukratko, Zatvor u Zagrebu provodi niz mjera i pravila kako bi osigurao sigurnost, red i poštivanje zakonskih okvira tijekom posjeta zatvorenicima. Jasni rasporedi, pravila za prijam paketa i financijskih transakcija, kao i propisi za telefonsku komunikaciju, svi imaju za cilj zaštitu svih uključenih. Posjetitelji trebaju biti informirani i spremni na poštivanje svih pravila kako bi njihov posjet bio uspješan.

Foto: MUP RH

Komentari
Prethodni članakToše u srcu: Iz Nove Gradiške krenuo još jedan ultramaraton legendarnom pjevaču u čast
Sljedeći članakOdržan memorijalni turnir “Antun Stanković –Tone , Dario Đapić- Đapa“