Povodom Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu po četvrti put je održana izložba „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“ u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Izložba je dio Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2023. do 2028. godine te jedna od aktivnosti koja doprinosi ostvarenju cilja UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine, koja kaže da je potrebno prepoloviti otpad od hrane na razini maloprodaje i kućanstava te općenito smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca.

Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška je četvrtu godinu na javnom pozivu Ministarstva, izabrana kao jedna od 7 škola izlagača.

Izložba je organizirana kroz 7 tematskih sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu, a cilj je da pridonesu podizanju svijesti o problemu bacanja hrane te pruže potrošačima jednostavne savjete kako smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, u restoranu i prilikom kupovine.

Učenice 3.P razreda u zanimanju prodavač, Ana Adžić i Daria Kešerac s mentoricom Kristinom Brkić su kroz praktične i kreativne radove učenika sudjelovale u sekciji br. 6 otpad od hrane u kupovini – planiranje.

Kroz izložbene radove učenice su osvijestile posjetitelje o ponašanju i navikama u kupovini koje dovode do rizika nastajanja otpada od hrane u kupovini, a uključivali su savjete kako pametno kupovati, a da se pritom spriječi nastajanje otpada od hrane.“

Izvor/Foto: IOŠ NG, Kristina Brkić

Komentari
Prethodni članakDanas u Novoj Gradiški ne propustite otvorenje samostalne izložbe Elke Vukojević
Sljedeći članakŽupan Marušić moderirao političku debatu o proširenju EU