U sklopu Europskog tjedna regija u Bruxellesu održana je i Politička debata o proširenju EU i utjecaju na lokalne i regionalne vlasti kojom je moderirao predsjednik Hrvatske zajednice županije i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Uz njega u debati su sudjelovali i župan Dubrovačko-neretvanske županije i voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskome odboru regija, predsjedatelj Radne skupine Odbora regija za Zapadni Balkan i izvjestitelj o Paketu proširenja 2023. Nikola Dobroslavić, predsjednica Parlamenta Savezne države Bremen, članica njemačkog izaslanstva u Europskome odboru regija te predsjednica Radne skupine Odbora regija za Tursku Antje Grotheer kao i predsjednik Konferencije perifernih morskih regija i glavni autor studije “Promicanje kohezije u proširenoj Europi Jorge Núñez Ferrer.

U uvodnom dijelu župan Marušića kazao je kako su za proširenje EU zainteresirani posebice u Hrvatskoj i drugim zemljama koje graniče s kandidatskim zemljama i s njima imaju intenzivne gospodarske i druge odnose. Ruska agresija na Ukrajinu, koja nažalost još traje, te posljedično davanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, kazao je Marušić, zaista je vratilo proširenje u žarište pozornosti EU. No zbog novih kandidatskih zemalja ne smijemo zaboraviti “stare” kandidate i potencijalne kandidate, tj. zemlje Zapadnog Balkana

U oblikovanju svojih politika EU se vodi i geopolitikom koja je doprinijela da Ukrajina i Moldavija, a poslije i Gruzija (ali i Bosna i Hercegovina) budu priznate kao kandidatske zemlje. No pristupanje EU mora ostati temeljeno na zaslugama i postignućima svake pojedine kandidatske zemlje, odnosno, na usklađenosti s Europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, uključivši sankcije protiv Ruske Federacije, vladavinu prava, demokraciju na svim razinama vlasti, slobodu govora i borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala.

„Sa svakom novom državom članicom koja ulazi iz Unije (ili nažalost izlazi, kao u slučaju Ujedinjenoga Kraljevstva), naša Unija postaje bar malo drugačija – u gospodarskom, društvenom, demografskom i svakom drugom pogledu i smislu. Osobito je važan utjecaj koji će proširenje imati na naše regije u smislu provedbe Zajedničke poljoprivredne politike i Kohezijske politike“.- zaključio je u uvodnom dijelu župan Marušić.

Ova Politička debata dotakla se vrlo važnog pitanja proširenja Europske unije, posebice u kontekstu utjecaja na lokalnu i regionalnu samoupravu, a Odbor regija nastavit će se zalagati za razvoj snažnih europskih regija svih zemalja članica, iskazujući dobrodošlicu i podršku svim zemljama koje će institucionalizirati vladavinu prava, zajedničke politike i rad na dobrobiti europskih građana.

Izvor/Foto: Brodsko-posavska županija

Komentari
Prethodni članakUčenici Industrijsko-obrtničke škole sudjelovali na izložbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati”
Sljedeći članakAtletski klub Nova Gradiška započeo sa Školom trčanja: Pridružite im se