Svake godine, 11. listopada, diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan djevojčica. Ovaj važan datum proglasili su Ujedinjeni narodi 2011. godine, s ciljem podizanja svijesti o pravima djevojčica i izazovima s kojima se one suočavaju u različitim dijelovima svijeta. Ovaj dan je prilika da se istakne važnost jednakih mogućnosti za djevojčice i dječake te da se promoviraju aktivnosti koje doprinose njihovom osnaživanju.

Iako se kroz godine mnogo postiglo na području ženskih prava, djevojčice širom svijeta i dalje se suočavaju s mnogobrojnim preprekama. U mnogim zemljama one su diskriminirane u pristupu obrazovanju, suočavaju se s ranim prisilnim brakovima, nasiljem i nedostatkom adekvatne zdravstvene zaštite.

Obrazovanje je ključ za promjenu života djevojčica. Ono im omogućava da se oslobode siromaštva, postanu ekonomski nezavisne, ali i da doprinesu svojim zajednicama.

Na ovaj dan organiziraju se različite aktivnosti i kampanje širom svijeta kako bi se skrenula pažnja na prava djevojčica i njihovo osnaživanje. Edukativne radionice, panel diskusije, kampanje na društvenim mrežama, te humanitarne akcije samo su neki od načina na koje se ovaj dan obilježava.

Međunarodni dan djevojčica je podsjetnik da ulaganje u djevojčice znači ulaganje u budućnost. Svaka djevojčica zaslužuje jednaku priliku da ostvari svoje snove, da se školuje, radi i živi bez straha od diskriminacije. Svijet postaje bolje mjesto kada se djevojčicama pruži prilika da budu snažne, nezavisne i samosvjesne osobe.

Foto: Pixabay

Komentari
Prethodni članakU subotu se u Novoj Gradiški održava Satjin Piknik
Sljedeći članakEU mora hitno smanjiti bacanje hrane: Godišnje se baci gotovo 60 milijuna tona hrane