Pod motom “Zajedno možemo razbiti stigmu i stvoriti svijet u kojem se mentalno zdravlje cijeni i njeguje”, djelatnici i pacijenti Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael na Strmcu obilježili su Svjetski dan mentalnog zdravlja.

I ovoga su puta organizirali sportske igre u kojima su sudjelovali gosti, odnosno pacijenti bolnice, Integrativne Dnevne Bolnice i organiziranog stanovanja Šumetlica, a natjecali su se u nekoliko sportskih disciplina.

Pod motom “Neka bolji pobijedi” hrabro su se borili za najbolji plasman, a cilj postignut, druženje i integracija.

Kako ističe ravnateljica Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael dr. Maristela Šakić, Svjetska zdravstvena organizacija ovaj dan provodi pod geslom “Mentalno zdravlje na radnom mjestu”:

– I ove godine s našim korisnicima, bolesnicima i djelatnicima organiziramo sportske igre. Provodimo, već tradicionalno, destigma program u kojem djelatnici bolnice, zajedno s pacijentima, sudjeluju u sportskim igrama prilagođenim njihovom stanju i mogućnostima. U jednoj opuštenoj atmosferi, uz glazbu, poticaje i ohrabrivanje svatko daje jedan dio sebe. To je zanimljivo i za naše djelatnike jer je moto ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja “Mentalno zdravlje na radnom mjestu”.

Raduje me što je izabrana ova tema jer mi na svijetu imamo 60% radno aktivnog stanovništva i trebamo se brinuti za one koji doprinose društvu kao pojedinci i grupe koje rade i koji održavaju svijet na životu. Ove godine mi želimo i naše djelatnike potaknuti da osvijeste koliko je i za njih važno da misle o sebi. Kad misle i rade na sebi, onda čine dobro i drugima. Meni je drago da su naši djelatnici u tome vrlo otvoreni i da je ta barijera mentalnih poteškoća kod nas već odavno srušena. Mi smo, zapravo, jedna cjelina, lječidbeno zajedništvo – kaže dr. Šakić.

Kako postići mentalno zdravlje?

– Počevši od onog dobrog pravila, tri puta osam; osam sati aktivnog rada, osam sati slobodnih aktivnosti i osam sati zdravog sna zaključujemo da je tih prvih osam sati, znači radnih aktivnosti, održavanja ezgistencije, zapravo, za čovjeka najvažnije jer se na osnovu njih nadograđuje ovih ostalih 16 sati. Danas se zaposlenici u ovom neoliberalnom sustavu često susreću s rizicima po mentalno zdravlje. Ponekad radni ambijent, odnosi među ljudima mogu biti okidač za nastajanje raznih mentalnih, odnosno psihičkih poteškoća.

Tu, prije svega, mislim na izloženost kroničnom stresu, anksioznosti, depresivnom izgaranju, narušenim međuljudskim odnosima gdje zapravo jedna kronična frustracija, isključivanje grupe prema pojedincu ili obrnuto, može uzrokovati smanjenu radnu učinkovitost, nezadovljstvo na radnom mjestu i posljedično tome prenošenje na obitelj djelatnika, ali i društvo u cjelini. Mentalno zdravlje ne može samo biti na tjelesnoj, socijalnoj i emocionalnoj razini. Sveukupno mentalno zdravlje se temelji i na duhovnoj razini i čovjek je sa svoje duhovne vrijednosti stvoren da stvara, kreira i ostvaruje se kroz taj rad. Društvo koje ne cijeni istinski kreativni rad je na neki način društvo koje odumire, biva automatizirano i formalno, a ne kreativno. Upravo iz tih razloga mi u liječenju naših bolesnika jako puno dajemo na važnosti da ih afirmiramo i omogućimo im da rade rukama. Kroz taj radno terapijski dio želimo im pokazati da su itekako kreativni i dostojanstveni – zaključuje dr. Maristela Šakić.

Komentari
Prethodni članakOŠ Matija Gubec Cernik: Kristina Slišurić šestu godinu za redom među najboljim učiteljima u Hrvatskoj
Sljedeći članakU sklopu Dječjeg tjedna održano Dječje gradsko vijeće: mali vijećnici uputili svoje želje, pohvale, kritike i prijedloge gradu