Udruga Studio B je u petak, 4. listopada, u suradnji s Udrugom Alfa Albona, održala konferenciju pod nazivom „NEXTGEN Poduzetništvo: sinergijskim djelovanjem do uspjeha“, u sklopu Erasmus+ projekta „Youth Entrepreneurship Education and Skills (YEeS)“ koji provode organizacije iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Konferencija je održana u prostoru gradske vijećnice Grada Nova Gradiška. Konferencija je okupila 100 sudionika_ica iz javnog, obrazovnog i privatnog sektora, od predstavnica Brodsko-posavske županije, predstavnica Grada Nova Gradiška, načelnika, općinskog vijećnika i zaposlenica Općine Vrbje, ravnateljice Gimnazije Nova Gradiška gđe. Ptačnik, pedagoginje Mire Linjaković, te profesorice i učenike_ice Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, predstavnice osnovnih škola iz Adžamovaca, Nove Gradiške i Starog Petrovog Sela, predstavnika LAG-a Posavina i predstavnicu LAG-a Zapadna Slavonija, preko predstavnika_ica organizacija civilnog društva s kojima naša udruga surađuje: Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Športske udruge gluhih Nova Gradiška, Udruge NG Plus, Udruge DEMOS MEDIA, KUD-a Vrbje, DVD-a Bodovaljci, NK Slavonija Bodovaljci, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. Brigade – Pukovnije Nova Gradiška, do zainteresiranih građanki i građana svih dobnih skupina, te medija.

U uvodom dijelu sve prisutne pozdravila je predsjednica Udruge Studio B, Nikolina Jureković, koja je bila i moderatorica panel rasprave, nakon čega su pozdravne govore održali_e Željko Burazović, pročelnik UO za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko posavske županije i jedan od panelista, Ivana Ribarić Majanović, saborska zastupnica te Tomislav Sigurnjak, pročelnik UO za komunalne djelatnosti Grada Nova Gradiška.

Nakon uvodnog dijela, projekt i ostvarene rezultate – istraživanje provedeno u svim zemljama partnerskog konzorcija te kreirani priručnik na temu EntreComp modela koji sadrži teorijski i praktični dio, predstavila je Manuela Strinavić ispred Udruge Studio B koja je pobliže upoznala sudionike_ice s dosadašnjom provedbom ovog projekta, radionicama koje su provedene u srednjim školama na području našeg grada, te ciljevima i ostalim aktivnostima samog projekta.

Uslijedila je panel rasprava na temu uloge javnog, obrazovnog i privatnog sektora u poticanju poduzetništva mladih u kojoj su, uz već spomenutog pročelnika Burazovića, sudjelovali_e Marija Petričević, dugogodišnja ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” Adžamovci, Igor Jurišić, načelnik Općine Vrbje i Bernard Kumić Berny, direktor MotionPlay grupe i mladi poduzetnik.

Rasprava je bila izuzetno produktivna, a od naših panelista dobili smo jako puno korisnih informacija i savjeta, kao i osobnih iskustava u svijetu poduzetništva i primjene poduzetničkih vještina, koja nije ograničena isključivo na poslovanje u privatnom sektoru.

Tako smo od pročelnika Burazovića saznali koji su ciljevi i mjere poticanja poduzetništva predviđeni u strateškim dokumentima Brodsko posavske županije, te koje oblike financiranja poduzetnika i poljoprivrednika Županija pruža i kako je samo u ovoj godini Županija uložila gotovo milijun eura kroz Javne pozive usmjerene poticanju pokretanja, razvoja i unaprjeđenja poslovanja poduzetnika i poljoprivrednika, njih gotovo 500 na području županije. Burazović je u svom izlaganju naveo kako je jedini način osiguravanja demografskog oporavka poticanje razvoja gospodarstva na našem području, identificiravši metaluršku, proizvodnu, prehrambenu i drvnu industriju i turizam, kao gospodarske grane u kojima je moguć i siguran napredak, kao i zelenu i digitalnu tranziciju, u srednjoročnom Planu razvoja BPŽ 2021. – 2027.

Nadalje, od načelnika Jurišića saznali smo kako je Općina Vrbje u procesu izrade Akcijskog plana za mlade identificirala potrebe mladih i utvrdila kako im nedostaje poduzetničkih kompetencija, naročito osjećaja za inicijativu, stoga ovaj problem nastoji riješiti kroz sufinanciranje projekata i programa udruga na području općine koje provode aktivnosti informiranja, savjetovanja o samozapošljavanju, razvoja vještina, poduzetničkih treninga itd., dok su djelatnice općine na raspolaganju svim poljoprivrednicima i obrtnicima kad su im potrebne informacije. Načelnik je također podijelio svoje iskustvo pokretanja privatne tvrtke prije stupanja na dužnost, kad je i sam bio mladi poduzetnik, te kako je tada, prije petnaestak godina, razina podrške u strateškom, administrativnom i financijskom smislu bila značajno manja nego danas, kad su svim mladima koji pokreću poslovanje puno dostupnije informacije, mjere sufinanciranja na lokalnim, regionalnim i nacionalnoj razini, a kasnije u poslovanju i na europskoj razini, te kako je potrebno u sve ove oblike podrške uključiti i bankarski sektor koji bi pratio mlade poduzetnike i otvarao im prilike.

Potreba za boljim usklađivanjem obrazovanja s potrebama tržišta rada bila je ponavljajuća tema održanog panela uz izraženu zabrinutost zbog jaza između znanja i vještina koje se stječu u sustavu formalnog obrazovanja i onih zaista potrebnih na tržištu rada, a naročito u sferi poduzetničkog djelovanja, kao i nedostatka interesa za obrazovanjem u obrtničkim i tehničkim zanimanjima. Upravo je na ovu temu panelistica Marija Petričević vrlo opširno objasnila kako je potrebna bolja sinergija svih razina obrazovanja kako bi se uskladili s potrebama tržišta, te kako postoje pozitivni trendovi u tom smjeru koji se ogledaju u pilot projektu cjelodnevne škole, gdje je naglasak na razvoju praktičnih vještina, te istaknula kao bit obrazovnog sustava da u ključnom trenutku razvoja djeteta učitelji u suradnji s roditeljima prepoznaju talente tog djeteta i nastave ga usmjeravati sukladno tim talentima i interesima, čime se prevenira veliki problem kod mladih danas koji je pasivnost i nezainteresiranost, obzirom da pronalaze svoju strast i smisao za budući profesionalni razvoj. Drugi način poticanja poduzetništva mladih u obrazovnom sektoru je isticanje važnosti stjecanja znanja i razvijanje osjećaja da se bude konkurentan, i to pružajući primjer na razini škole. Također, ravnateljica je i opisala jedan takav primjer, a to je učenička zadruga „Brdo jabuka“ koja u školi djeluje već 13 godina i koja se neprestano razvijala, tako da danas nudi zaokruženi proizvod – od voćnjaka starih sorti jabuka koje se na kuharstvu pretvaraju u domaći ekološki sok od jabuka, te druge proizvode kao što su džem, pite i ostalo, do učeničke grupe koja osmišljava i stvara potpuno brendiranje tog proizvoda, od ambalaže do reklame i u konačnici prodaje. Na taj način đaci zaista stječu poduzetnička znanja i vještine u najmlađoj dobi, a mi smo sigurni kako je ovaj primjer bio vrlo inspirativan svima prisutnima.

Vrlo zanimljivo i inspirativno iskustvo s nama je podijelio i Bernard Kumić, poznatiji kao Berny, koji je opisao svoj pomalo neobičan poduzetnički put, koji je uključivao i volonterski i honorarni rad sa svrhom stjecanja znanja i potrebnih tehničkih vještina, nakon čega je bio osposobljen izraditi analizu tržišta i prepoznati koje to usluge nedostaju da bi danas mogao voditi vrlo uspješnu tvrtku koja pruža sveobuhvatnu marketinšku uslugu svojim klijentima. Istaknuo je kao jednu od većih prepreka u pokretanju posla nedostatnu financijsku i građansku pismenost kod mladih, koju bi trebalo razvijati kako kroz formalno tako kroz neformalno obrazovanje, ali i kroz osobnu odgovornost samostalnog informiranja, međutim naglasivši kako je poduzetnička klima u našem okruženju danas odlična, ali kako je biti poduzetnik svakodnevna borba na koju treba biti spreman. Berny je podijelio i jako puno osobnih iskustava, situacija i primjera iz kojih su svi prisutni mogli štošta naučiti.

Na kraju panela, svi su uputili poruke ohrabrenja, odnosno savjete, svim mladim osobama koje razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva. Petričević je poručila da je znanje moć, da vjeruju u sebe i budu odvažni i hrabri, dok je Jurišić dao savjet mladima da vjeruju u sebi i da se ne boje pogreške jer je svaka pogreška i prilika za učenje. Burazović je istaknuo kako su mladi nositelji promjena i kako im želi puno uspjeha, dok je Kumić poručio kako je svaki uspjeh na početku bio samo želja i kako se ne treba bojati rizika!

Ovim putem zahvaljujemo svima na dolasku i aktivnom praćenju konferencije i nadamo se da su priče naših panelista, svaka iz različite perspektive, bile zanimljive i poticajne svima, ne samo mladima, kako bi se upustili u poduzetničke pothvate, odnosno kako bi razvijali svoje poduzetničke vještine za koje smo naučili da su izuzetno potrebne i na tržištu rada.

Udruga Studio B nastavlja djelovati u ovom smjeru kroz provedbu različitih projekata i aktivnosti s ciljem osnaživanja mladih i poticanja njihovog osobnog i profesionalnog razvoja!

Komentari
Prethodni članakPredstave, bajkaonice, donacijska utrka: Počeo Dječji tjedan
Sljedeći članakPsihologinja Monika Špehar: Važno je prepoznati i razumjeti poteškoće s kojima se mladi svakodnevno nose