U Cerniku je sinoć održan još jedan susret pjesme i prijatelja, tradicionalna Smotra pjevačkih zborova. Pjeva „Tomislav“ okuplja i mlado i staro, druži se i dočekuje svoje drage prijatelje, ali sinoćnji koncert nadmašio je sva očekivanja. Izvrsna društva, maestralne izvedbe, u jednu ruku, koncert za pamćenje.

Na tradicionalnoj Smotri pjevačkih zborova koja se dugi niz godina održava u ovom mjestu u organizaciji članova ovog društva i pod pokroviteljstvom Općine Cernik, posjetitelji su imali prigodu doživjeti jedinstven glazbeni doživljaj.

Članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ iz Cernika punih 119 godina ponosno pronose ime svoga mjesta, a iz generacije u generaciju društvo je odgojilo niz pjevača i svirača. Nije bilo cerničke obitelji u kojoj netko nije svirao ili pjevao u „Tomislavu“, a tradicija se, na zadovoljstvo svih, nastavila.

U Društvu danas djeluje Mješoviti pjevački zbor koji vodi profesor Stjepan Posedi, Škola tambure i Veliki tamburaški orkestar kojeg vodi profesor Marijan Paurić te Juniorski orkestar kojeg vodi profesor Dalibor Timarac. Društvo broji oko 80 članova te je dobitnik brojnih priznanja Prosvjetnog sabora kulture, Županijske skupštine, Općine Cernik i drugih. Svake godine početkom listopada domaćini su Smotre pjevačkih zborova na kojoj uvijek okupe renomirana glazbena društva, svoje prijatelje s kojima njeguju dugogodišnju, plodonosnu suradnju.

U crkvi svetog Petra apostola u Cerniku, posjetiteljima su se predstavili članovi mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem profesora Stjepana Posedi te renomirana društva, njihovi stari dobri prijatelji članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Urbata“ iz Davora, mješoviti pjevački zbor „Castrum” iz Općine Čavle, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Sloga” Pitomača, Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar” iz Nove Gradiške, mješoviti pjevački zbor Kulturno umjetničke udruge “Kristal sladorana” iz Županje te mješoviti pjevački zbor “GIMPL” Ravna Gora.

Bio je to još jedan nezaboravan glazbeni doživljaj, a nizale su se brojne skladbe od svjetovnih, sakralnih, tradicionalnih narodnih i klasičnih djela do popularnih zabavnih melodija.

Dobrodošlicu su gostima uputili predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ Marijan Relković i gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku fra Josip Grubišić.

Zadovoljni su i domaćini:

– Drago nam je da su se i ove godine okupili naši dragi prijatelji, ali i novi, ovoga puta članovi mješovitog pjevačkog zbora “GIMPL” iz Ravne Gore. Hvala svima koji su pomogli održavanje ove smotre, hvala gostima, ali i našim članovima, a već nakon nje kreću pripreme za našu tradicionalnu manifestaciju “Cernički krmokolj”. Sretni smo što smo nastavili tradiciju i održali smotru, družili se s našim dugogodišnjim prijateljima te produbili i stvorili nova prijateljstva. Čestitke nam stižu sa svih strana jer ovo što smo večeras imali priliku čuti, rijetko se sreće. Hvala svima  – kaže Marijan Relković, predsjednik HPD „Tomislav“.

Kao i svako druženje, i ovo je završilo onim obveznim „trećim poluvremenom“ u Hrvatskom domu u Cerniku, uz pjesmu, piće i iće i dogovorom za neko sljedeće, lijepo druženje.

 

 

Komentari
Prethodni članakPrilika za poduzetnike: Lonjsko polje otvara vrata inovativnim idejama za očuvanje prirode