Sjajnu i nadasve korisnu i edukativnu tribinu organizirali su članovi Udruge volontera Nova Gradiška. O više nego aktualnoj temi prevencije depresije i suicida te važnosti podizanja svijesti o problemu, izvrsno predavanje održao je Tin Pongrac, predsjednik Udruge “Životna linija” i predsjednik Hrvatskog saveza za mentalno zdravlje.

Prema najnovijim podacima Eurobarometra, mehanizma koji anketama mjeri javno mišljenje u državama članicama Europske unije, kao i u zemljama kandidatkinjama, čak 89 posto građana Hrvatske izjavilo je da je u posljednjih nekoliko godina bilo događaja koji su negativno utjecali na njihovo mentalno zdravlje. Nažalost, u Hrvatskoj je još uvijek teško dobiti adekvatnu psihijatrijsku pomoć. Tih 89 posto Hrvata ističu osjećaj tuge, potištenosti, pretjerane strahove ili brige, nisko samopouzdanje, poteškoće s koncentracijom, socijalno povlačenje i naposljetku gubitak interesa, odnosno užitka u aktivnostima u kojima su prethodno uživali. Sve te stvari su usko povezane s depresijom i drugim mentalnim bolestima, a u Hrvatskoj je psihoterapija, naročito individualna, slabo dostupna.

Depresija je već prije bila veliki problem budući da baratamo procjenom da je oko 400.000 hrvatskih građana imalo neki oblik depresije. Stanje je sada vjerojatno gore nego ikada, ali je porasla svijest da se treba raditi na prevenciji depresije i suicida. Poznato je da je oko 50 posto svih izvršenih suicida povezano s nekim oblikom depresije te je upravo to prostor gdje možemo napraviti krupne korake. Doslovno se može spasiti ljudski život – kaže Pongrac.

Razgovorom se može spasiti život

– Depresija se uspješno liječi uz pomoć lijekova i psihoterapije. S vrlo malo resursa možete spasiti život. Za razliku od fizičkih bolesti gdje liječenje zna biti skupo i zahtjevno, u području mentalnog zdravlja se nekome razgovorom može spasiti život. Zamislite koliko je to jeftinije! Trebalo bi povećati tu frekventnost, jer je razgovor jednom tjedno optimalan.

Čak 38 posto svih suicida u Hrvatskoj počinile su osobe starije od 65 godina i po tome smo u jednom trenutku zauzeli neslavno prvo mjesto u EU. To je nacionalna tragedija. Zbog niskih mirovina ljudi se osjećaju bezvrijedno, nemaju samopouzdanje jer su radili cijeli život, a imaju malu mirovinu. U zemljama s većim mirovinama je i stopa samoubojstava među starijim osobama niža. Iz svih ovih razloga, Udruga Životna linija zauzima se za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida. Djelujemo na volonterskoj osnovi i pružamo podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge [email protected]. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na [email protected] – dodaje Tin Pongrac.

– Prva je ovo u nizu aktivnosti koje ćemo realizirati u sljedećem periodu. Uz naše redovite akcije, poput razmjene odjeće i igračaka,probat ćemo organizirati i neke nove o čemu ćemo javnost na vrijeme izvijestiti. Pozivamo sve ljude dobre volje koji mogu i žele volontirati da nam se pridruže – kaže Martina Oršulić, predsjednica novogradiške Udruge volontera.

 

Komentari
Prethodni članakUdruga Studio B provela Trening za trenere u sklopu projekta „Metaphor- Youth Mental Health Advocacy – Mental Health for Young People“
Sljedeći članakDanas u 16h na Strmcu te očekuje 8. kolo trail lige!